RECEPT FRÅN HJ

Oxfilé med ­madeirasås och ­potatisterrin

Oxfilén vilar på en bädd av läckra grönsaker med madeirasås. Den läckra potatisterrinen med ost och örter passar fint till.

Av . Foto: Anders Norrsell

Okänd
4 portioner

Du behöver

    Potatisterrin

  • 1.2 kg potatis
  • 2 dl crème fraîche
  • 200 g riven lagrad ost
  • 2 st finhackade vitlöksklyftor
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 st ägg
  • 1 dl finhackad persilja
  • 1 dl finhackad basilika
  • Oxfilé

  • 1.2 kg oxfilé
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 msk smör
  • 2 msk finhackad timjan
  • Citrongrönsaker

  • 300 g gulbetor
  • 300 g morötter
  • 8 st brysselkål
  • 2 st rödlökar
  • 2 msk olivolja
  • rivet skal av 2 citroner
  • 2 tsk flytande honung
  • 2 msk hackad persilja
  • 1 msk hackad timjan
  • Madeirasås

  • 2 dl madeiravin
  • 3 dl rött vin
  • 2 dl vatten
  • 4 msk konc kalvfond
  • 2 tsk majsstärkelse
  • 50 g rumsvarmt smör
  • 2 msk finhackad timjan
  • 2 tsk tomatpuré
  • 0.5 st finhackad vitlöksklyfta
  • Dillsmör

  • 200 g rumsvarmt smör
  • 3 msk finhackad dill
  • rivet skal av en halv citron
  • 0.5 tsk salt
  • Ugn: 200° (potatisterrin), 175° (oxfilé)

Gör så här

1

Potatisterrin: Skiva potatisen tunt. Koka upp crème fraiche i en kastrull med ost, vitlök, salt och peppar. Vänd ner potatisen.

2

Tillsätt ägg och örter. Ta från värmen. Lägg ett bakplåtspapper i en 2-litersform, häll ner blandningen och platta till.

3

Grädda i nedre delen av ugnen i ca 45 minuter. Låt stå en stund och vänd upp den.

4

Skär terrinen i skivor. Hit kan du förbereda. Vid servering, värm i ugn på 175° ca 20 minuter. Toppa med örter.

5

Oxfilé: Salta och peppra köttet runt om. Bind upp med steksnöre. Hetta upp smöret i en stekpanna. Tillsätt timjan.

6

Bryn köttet i smör och timjan. Flytta över i ugnsfast form och stek klart strax under ugnens mitt till en innertemperatur på ca 58°. Låt köttet vila en stund innan det skärs upp.

7

Citrongrönsaker: Skala och skiva morötter och gulbetor. Ansa och dela brysselkålen. Skala och klyfta löken.

8

Koka grönsakerna var för sig tills de har ett lätt tuggmotstånd. Låt rinna av. Hetta upp oljan i en kastrull och vänd ner grönsakerna samt citronskal, honung och örter. Låt allt bli varmt.

9

Madeirasås: Koka madeira, vin, vatten och fond tills 4 dl återstår. Rör ut majsstärkelsen i lite vatten. Vispa ner i såsen och koka upp.

10

Klicka i smör, timjan, tomatpuré och vitlök. Låt såsen bli varm. Hit kan du förbereda. Värm vid servering.

11

Dillsmör: Vispa smöret med dill, citronskal och salt. Forma till en rulle. Förvara i kylen.


Recept