Oxfilé med madeirasås och potatisterrin
Oxfilén vilar på en bädd av läckra grönsaker med madeirasås. Den läckra potatisterrinen med ost och örter passar fint till.
Av Bitte E:son Forsberg. Foto: Anders Norrsell
Du behöver
- 1.2 kg potatis
- 2 dl crème fraîche
- 200 g riven lagrad ost
- 2 st finhackade vitlöksklyftor
- 1 tsk salt
- 1 krm svartpeppar
- 2 st ägg
- 1 dl finhackad persilja
- 1 dl finhackad basilika
- 1.2 kg oxfilé
- 1 tsk salt
- 1 krm svartpeppar
- 2 msk smör
- 2 msk finhackad timjan
- 300 g gulbetor
- 300 g morötter
- 8 st brysselkål
- 2 st rödlökar
- 2 msk olivolja
- rivet skal av 2 citroner
- 2 tsk flytande honung
- 2 msk hackad persilja
- 1 msk hackad timjan
- 2 dl madeiravin
- 3 dl rött vin
- 2 dl vatten
- 4 msk konc kalvfond
- 2 tsk majsstärkelse
- 50 g rumsvarmt smör
- 2 msk finhackad timjan
- 2 tsk tomatpuré
- 0.5 st finhackad vitlöksklyfta
- 200 g rumsvarmt smör
- 3 msk finhackad dill
- rivet skal av en halv citron
- 0.5 tsk salt
Potatisterrin
Oxfilé
Citrongrönsaker
Madeirasås
Dillsmör
Ugn: 200° (potatisterrin), 175° (oxfilé)
Gör så här
Potatisterrin: Skiva potatisen tunt. Koka upp crème fraiche i en kastrull med ost, vitlök, salt och peppar. Vänd ner potatisen.
Tillsätt ägg och örter. Ta från värmen. Lägg ett bakplåtspapper i en 2-litersform, häll ner blandningen och platta till.
Grädda i nedre delen av ugnen i ca 45 minuter. Låt stå en stund och vänd upp den.
Skär terrinen i skivor. Hit kan du förbereda. Vid servering, värm i ugn på 175° ca 20 minuter. Toppa med örter.
Oxfilé: Salta och peppra köttet runt om. Bind upp med steksnöre. Hetta upp smöret i en stekpanna. Tillsätt timjan.
Bryn köttet i smör och timjan. Flytta över i ugnsfast form och stek klart strax under ugnens mitt till en innertemperatur på ca 58°. Låt köttet vila en stund innan det skärs upp.
Citrongrönsaker: Skala och skiva morötter och gulbetor. Ansa och dela brysselkålen. Skala och klyfta löken.
Koka grönsakerna var för sig tills de har ett lätt tuggmotstånd. Låt rinna av. Hetta upp oljan i en kastrull och vänd ner grönsakerna samt citronskal, honung och örter. Låt allt bli varmt.
Madeirasås: Koka madeira, vin, vatten och fond tills 4 dl återstår. Rör ut majsstärkelsen i lite vatten. Vispa ner i såsen och koka upp.
Klicka i smör, timjan, tomatpuré och vitlök. Låt såsen bli varm. Hit kan du förbereda. Värm vid servering.
Dillsmör: Vispa smöret med dill, citronskal och salt. Forma till en rulle. Förvara i kylen.