RECEPT FRÅN HJ

Oxfilé med madeirasås

Okänd
4 portioner

Du behöver

  • 800 g oxfilé
  • 1 msk flingsalt
  • 1 tsk nymalen svartpeppar
  • 2 msk smör
  • schalottenlökar
  • Madeirasås

  • 1 msk smör
  • 2 dl söt madeira
  • 2 dl vatten
  • 2 msk koncentrerad oxfond
  • 0.5 tsk kinesisk soja
  • 1 msk maizena
  • 50 g smör
  • Tillbehör

  • 600 g sötpotatis
  • 2 msk olivolja
  • 1 tsk salt
  • 300 g svartkål
  • olivolja
  • salt

Gör så här

1

Fräs löken till såsen mjuk i smör. Häll på madeira, vatten, fond och soja. Låt sjuda cirka 15 minuter. Mixa såsen slät med stavmixer. Red av såsen med maizena utrörd i lite kallt vatten. Ta från värmen och låt stå till serveringen.

2

Skär sötpotatisen i stora kuber (4×4 cm). Hetta upp olja i en stekpanna och stek till fin yta runt om. Lägg över på en plåt med bakplåtspapper. Låt stå till serveringen.

3

Krydda köttet med salt och peppar. Hetta upp en stekpanna och bryn köttet runt om i smör. Lägg över köttet i en ugnsform. Hit kan du förbereda köttet.

4

Sätt en stektermometer i köttet och stek mitt i ugnen till en innertemperatur på 55°, 30–40 minuter i 150 grader. Låt vila på skärbrädan cirka 8 minuter så stiger temperaturen några grader samtidigt som köttsaften bevaras i köttet. Skär köttet i tjocka skivor.

5

Salta sötpotatisen och rosta i ugnen samtidigt som köttet tills den är mjuk, cirka 15 minuter. Värm såsen och vispa ner smöret strax innan servering. Hetta upp en stekpanna och stek svartkålen hastigt i olja. Salta. Servera på uppläggningsfat eller på tallrikar.


Recept