Överraskningspaj

Julen är full av hemlighetsmakeri. Lika hemlighetsfulla är våra överbakade pajer med hemlig fyllning!

Du behöver

Pajdeg:

4 dl vetemjöl
2 krm salt
150 g smör
1 msk vatten

Fyllning:

500 g räkor med skal
1 st röd chilifrukt
1 st vitlöksklyfta
2 dl purjolök strimlad
smör
0.5 g saffran

Äggstanning:

250 g kesella
2 dl riven ost
2 st ägg
0.5 st apelsin rivet skal
2 krm tabasco
salt

Pensling:

1 st ägg
sesamfrö

Ugn: 225°

6 bitar

Gör så här

1
Pajdeg: Arbeta ihop mjöl, salt och smör till en smulig massa, gärna i matberedaren. Tillsätt vattnet och arbeta ihop till en deg. Låt vila i en plastpåse i kylen ca 1 timme.

2
Dela degen i två delar. Tryck ut den ena degbiten i 4 portionsformar som är 12–13 centimeter i diameter eller i en stor pajform. Låt både formarna och degbiten vila i kylen i ca 30 minuter.

3
Fyllning: Skala räkorna. Kärna ur och hacka chilin. Skala och hacka vitlöken. Fräs purjolök och vitlök i en stekpanna med smör. Ta pannan från värmen och blanda i chili och saffran. Låt svalna.

4
Äggstanning: Rör ihop kesella, ost, ägg och apelsinskal. Smaka av med tabasco och salt. Fördela purjolök och räkor i pajskalen. Häll äggstanningen över.

5
Kavla ut den andra degbiten, men spar en bit till garnering. Ta ut rund-lar som är ca 1 centimeter större än formarna. Lägg degrundlarna på formarna och nyp ihop runtom kanten. Gör några små lufthål. Kavla ut den återstående degbiten och tryck ut figurer med pepparkaksmått.

6
Pensla pajlock och figurer med uppvispat ägg. Strö sesamfrö på figu-rerna och lägg dem på pajerna. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 40 minuter.

Scroll to Top