Du behöver
- 300 g färskpotatisar
- 200 g lagrad prästost
- gula lökar
- 1 tsk salt
- 2 krm nymald vitpeppar
- 5 st ägg
- 2 dl lätt crème fraiche
- 2 dl standardmjölk
Gubbröra
3 st hårdkokta ägg
1 st liten rödlök
1 st liten burk ansjovis
1 st rå äggula
0.5 dl hackad dill
100 g forellrom eller laxrom
Ugn: 200°
Gör så här
Tvätta potatisen och skär i små tärningar. Koka nätt och jämnt mjuka i lättsaltat vatten, cirka 5 minuter. Häll av kokvattnet, gärna genom en sil och låt ånga av.
Skär osten i små -tärningar, samma storlek som potatisen. Skala och hacka löken. Blanda potatis, ost, lök, salt och peppar. Fördela i smorda portionsformar.
Vispa ihop ägg, crème fraiche och mjölk. Häll äggstanningen i formarna.
Ställ formarna på en plåt. Grädda mitt i ugnen tills cocotterna har ”stannat”, 25–30 minuter. Låt svalna.
Gubbröran: Hacka ägg, lök och ansjovis. Blanda hacket med äggulan och dillen.
Vid servering: Lägg en klick gubbröra på cocotterna. Toppa med rom och en dillkvist.
Fina små cocotter med färskpotatis och prästost som kan göras i god tid och serveras kalla. En salt och god gubbröra, och forellrom blir en smakrik och lyxig topping.