Ostbröd i kruka

Att baka bröd i kruka ger ett både festligt och rustikt intryck. Krukorna är vanliga blomkrukor som finns i alla blomsteraffärer och handelsträdgårdar. Tänk på att blötlägga krukorna i kallt vatten någon timme innan de ska in i ugnen. Att klä dem med bakpapper är inte nödvändigt, men känns mest hygieniskt. Annars går det också bra att smörja och mjöla krukorna. Det går också bra att grädda bröden på vanligt vis på plåtar.

Du behöver

  • 25 g jäst
  • 3 dl vatten
  • 1 msk rapsolja
  • 1 tsk salt
  • 2 tsk honung
  • 2 msk hackad färsk rosmarin
  • 2 dl ost riven lagrad
  • 2 dl rågmjöl fint
  • 3.5 dl vetemjöl
  • 1 dl pumpakärnor

Topping:

pumpakärnor
flingsalt

Ugn: 225°

Gör så här

1
Smula ner jästen i en bunke. Värm vattnet till 37º och rör ut jästen i vattnet. Tillsätt olja, salt, honung, rosmarin, ost och rågmjöl. Arbeta in ve-temjölet, lite i taget, till en smidig deg. Tillsätt pumpakärnorna mot slutet. Låt jäsa under duk, ca 40 minuter.

2
Ta upp och knåda degen på mjölat bord. Dela degen i 6 bitar. Forma bitarna till runda bullar. Lägg bullarna i blötlagda krukor med bakplåtspapper, eller på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa under duk, ca 30 minuter.

3
Pensla bröden med vatten och strö på pumpakärnor och flingsalt. Grädda mitt i ugnen, ca 15 minuter.

Scroll to Top