Du behöver
- 1 st blomkålshuvud ca 700 g eller 2 mindre
- 7 dl färska kantareller
- 1 st gul lök
- 1 pkt bacon 140 g
- smör
- 2 dl riven ost
Gratängsås:
50 g smör
3 msk siktat dinkelmjöl
5 dl mjölk
1 krm muskot riven
salt och peppar
Ugn: 225°
Gör så här
Gratängsås: Smält smöret till såsen. Rör i mjölet och späd med mjölken. Koka sakta ca 5 minuter. Krydda med muskot, salt och peppar.
Ansa blomkålen. Koka hela blomkålshuvudet knappt mjukt i lättsaltat vatten, 6–8 minuter.
Ansa kantarellerna och dela i bitar. Skala och hacka löken. Strimla baconet. Mjukstek kantareller och lök i smör. Tillsätt baconet, höj värmen och bryn tills det är knaprigt. Salta och peppra lätt.
Lägg blomkålshuvudet i en ugnsfast form. Häll över såsen och strö svampfräset runt blomkålen. Strö över osten. Gratinera mitt i ugnen, 20–25 minuter.