Ost- och svampgratinerad blomkål

Gratinerad blomkål är alltid lika gott. Servera med kokt potatis.

Du behöver

  • 1 st blomkålshuvud ca 700 g eller 2 mindre
  • 7 dl färska kantareller
  • 1 st gul lök
  • 1 pkt bacon 140 g
  • smör
  • 2 dl riven ost

Gratängsås:

50 g smör
3 msk siktat dinkelmjöl
5 dl mjölk
1 krm muskot riven
salt och peppar

Ugn: 225°

Gör så här

1

Gratängsås: Smält smöret till såsen. Rör i mjölet och späd med mjölken. Koka sakta ca 5 minuter. Krydda med muskot, salt och peppar.

2

Ansa blomkålen. Koka hela blomkålshuvudet knappt mjukt i lättsaltat vatten, 6–8 minuter.

3

Ansa kantarellerna och dela i bitar. Skala och hacka löken. Strimla baconet. Mjukstek kantareller och lök i smör. Tillsätt baconet, höj värmen och bryn tills det är knaprigt. Salta och peppra lätt.

4

Lägg blomkålshuvudet i en ugnsfast form. Häll över såsen och strö svampfräset runt blomkålen. Strö över osten. Gratinera mitt i ugnen, 20–25 minuter.

Scroll to Top