Osso buco

Osso buco är en italiensk klassiker med mycket must och smak. En riktig vintermat som du kan laga i ugnen eller på spisen.

Du behöver

  • 5 st kalvlägg ca 1 1
  • 0.5 dl vetemjöl
  • 1 bitar rotselleri ca 150 g
  • 3 st gula lökar
  • 2.5 st vitlöksklyftor
  • 3 st morötter medelstora
  • 1 st tomater burk hela
  • 1 tsk salt
  • 1 krm peppar
  • 3.5 msk tomatpuré
  • 2.5 dl vin torrt vitt
  • 2.5 dl vatten
  • 2 msk kalvfond italiensk
  • 1 st lagerblad
  • 0.5 tsk oregano
  • 0.5 tsk timjan
  • 1 tsk basilika

Gremolata:

1 st citron
1 st persilja knippe
1.5 st vitlöksklyftor

Ugn: 200º

Det här behövs för ca 4 port:

Gör så här

1
Knyt ett steksnöre runtom köttbitarna. Lägg mjölet på en tallrik och vänd köttbitarna i mjölet. Skaka av det överflödiga mjölet.

2
Bryn köttet långsamt i lite matfett på båda sidorna. Tag upp det.

3
Skala rotselleri, lök och morötter och tärna dem ganska fint. Fräs hacket i lite matfett. Tillsätt tomaterna med sitt spad, salt, peppar, tomatpuré, vin, vatten, kalvfond och kryddor. Låt allt koka upp.

4
Lägg köttet i grönsakssåsen och lägg på ett lock. Stek köttet mitt i ugnen ca 1 1/2 timme eller ovanpå spisen på svag värme med lock lika länge. Titta till grytan då och då om du lagar den ovanpå spisen.

5
Riv det gula på citronen och finhacka skalad vitlök och persilja. Blanda samman det. Strö gremolatan över köttet och bjud grytan rykande varm tillsammans med ris eller kokt pasta.


Kommentar:
Osso buco kan också lagas med skivad avsvålad fläsklägg (framlägg) eller skivad lammrygg. Koktiden för fläsklägg är ca 1 1/4 timme, för lammrygg ca 3/4 timme.

Scroll to Top