Du behöver
- 5 st kalvlägg ca 1 1
- 0.5 dl vetemjöl
- 1 bitar rotselleri ca 150 g
- 3 st gula lökar
- 2.5 st vitlöksklyftor
- 3 st morötter medelstora
- 1 st tomater burk hela
- 1 tsk salt
- 1 krm peppar
- 3.5 msk tomatpuré
- 2.5 dl vin torrt vitt
- 2.5 dl vatten
- 2 msk kalvfond italiensk
- 1 st lagerblad
- 0.5 tsk oregano
- 0.5 tsk timjan
- 1 tsk basilika
Gremolata:
1 st citron
1 st persilja knippe
1.5 st vitlöksklyftor
Ugn: 200º
Det här behövs för ca 4 port:
Gör så här
1
Knyt ett steksnöre runtom köttbitarna. Lägg mjölet på en tallrik och vänd köttbitarna i mjölet. Skaka av det överflödiga mjölet.
2
Bryn köttet långsamt i lite matfett på båda sidorna. Tag upp det.
3
Skala rotselleri, lök och morötter och tärna dem ganska fint. Fräs hacket i lite matfett. Tillsätt tomaterna med sitt spad, salt, peppar, tomatpuré, vin, vatten, kalvfond och kryddor. Låt allt koka upp.
4
Lägg köttet i grönsakssåsen och lägg på ett lock. Stek köttet mitt i ugnen ca 1 1/2 timme eller ovanpå spisen på svag värme med lock lika länge. Titta till grytan då och då om du lagar den ovanpå spisen.
5
Riv det gula på citronen och finhacka skalad vitlök och persilja. Blanda samman det. Strö gremolatan över köttet och bjud grytan rykande varm tillsammans med ris eller kokt pasta.
Osso buco kan också lagas med skivad avsvålad fläsklägg (framlägg) eller skivad lammrygg. Koktiden för fläsklägg är ca 1 1/4 timme, för lammrygg ca 3/4 timme.