Örtstek

Du behöver 2 kg kalvstek t ex rostbiff eller innanlår salt och peppar 0.5 dl örter oregano 2 msk smör Sås: 2 st schalottenlökar 2...

Du behöver

  • 2 kg kalvstek t ex rostbiff eller innanlår
  • salt och peppar
  • 0.5 dl örter oregano
  • 2 msk smör

Sås:

2 st schalottenlökar
2 msk smör
3 dl steksky
2 dl rött vin
3 dl vispgrädde
2 msk kinesisk soja
3 msk kalvfond
2 msk majsstärkelse
1 tsk sirap
salt och peppar

Ugn: 125°

Gör så här

1
Krydda köttet väl runt om med salt och peppar. Klappa in örterna. Bind ev upp köttet så steken får fin form.

2
Bryn köttet runt om i en stekpanna med smör. Stick in en stektermometer mitt i köttet och tillaga klart i ugnen tills innertemperaturen år 62° för rosa kött. Det tar ca 2 1/2 timme. Låt köttet vila i 15 minuter.

3
Sås: Skala och hacka löken fint och fräs i en kastrull med smör utan att den får färg. Tillsätt steksky/vatten, vin, grädde, soja och fond och koka i 10 minuter. Red av såsen med majsstärkelse utrört i 2 msk vatten. Koka i 3 minuter. Smaka av med sirap, salt och peppar. Sila ev såsen.

Scroll to Top