RECEPT FRÅN HJ

Örtgravad lax

Foto: Thomas Carlén

Okänd
0 portioner

Du behöver

  • 0.5 dl salt
  • 0.5 dl strösocker
  • 0.5 msk vitpepparkorn krossade
  • 1 dl dill hackad
  • 1 kg lax mittbiten
  • Dekoration:

  • dill dragon
  • Det här behövs till 6–8 port:

Gör så här

1
Blanda salt, socker, vitpeppar och örtkryddor i en skål. Gnid in laxköttet med blandningen. Låt stå 2 dygn i kylskåp. Vänd två gånger per dygn.
2
Skrapa bort kryddor och örter. Skiva laxen tunt och lägg upp på ett fat. Dekorera med hackade färska örter.

Kommentar:
Lax bör ligga i frysen i minst tre dygn, vid -18°C, innan eller efter att den gravas, enligt Livsmedelsverkets rekommendationer.

Recept