RECEPT FRÅN HJ

Örtbakad laxsida toppad med chimichurri

Okänd
6 Ingen enhet / tomt

Du behöver

  • 1 kg hel lax med skinn
  • 1 tsk salt och 1 tsk svartpeppar
  • 1 msk neutral olja
  • limeskal
  • Chimichurri

  • limeskal
  • pressad lime
  • 2 st schalottenlökar.
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 1 st röd chilifrukt
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • 1.5 dl olivolja
  • 1 tsk salt
  • 1.5 dl finhackad persilja
  • 2 st limefrukter
  • Garnering

  • koriander
  • skivad lime
  • citron

Gör så här

1

Sätt ugnen på 150 grader. Putsa laxen och placera den på en bakplåtspappersklädd långpanna med skinnsidan nedåt.

2

Blanda samman salt, peppar, olja och riven citron. Häll blandningen över laxen. Stek laxen strax under ugnens mitt tills laxen har en innertemperatur på ca 55 grader.

3

Detta tar ca 25–30 minuter om du inte har en termometer. Tag ut laxen och låt den svalna något.

4

Skala och finhacka vitlöken till såsen. Skala och finhacka lökarna. Kärna ur och finhacka chilifrukten. Finhacka samtliga örter. Blanda samman limeskal och saft med lök, vitlök, chili, vinäger, olja och salt, rör ner örterna och blanda om ordentligt. Lägg på skivad lime och citron på laxen och skeda chimichurrin över laxen. Garnera med koriander.


Recept