Örtagårdsstek med marinerade grönsaker

Här förvandlas rostbiffen till en saftig örtagårdsstek. Perfekt mat på sommarens buffébord och festlig middag dessutom. Har du älgkött i frysen går det lika bra att använda. Vi bjuder marinerade grönsaker och ljuvlig florentine sås till. Servera örtagårdssteken skuren i tunna skivor, upplagda på serveringsfat. Lägg de marinerade grönsakerna i mitten och strö över lite färska örter och eventuellt lite rucolasallat.

Du behöver

  • 1.25 kg rostbiff
  • 1 l vatten
  • 1 dl salt
  • 1 tsk socker
  • 1 st lagerblad
  • 1 tsk svartpepparkorn krossade
  • 1 st gul lök
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 1 st örtkrydda t ex rosmarin, timjan, dragon, basilika
  • 1 st persilja liten knippa

Marinerade grönsaker:

6 st färska lökar
6 st morötter
200 g sockerärter
50 g smör eller margarin
2 msk hackad persilja
1 tsk spiskummin
1 st vitlöksklyfta pressad
1 tsk limesaft
0.5 tsk gourmetsalt

Florentine sås:

2 dl lättmajonnäs
3 dl lätt crème fraiche
150 g bladspenat tinad
2 msk limesaft
2 msk kalvfond koncentrerad
1 tsk farinsocker
0.5 krm muskotnöt
salt och peppar

Ugn: 125°

Det här behövs för 8-10 port:

Gör så här

1
Lägg köttet i en eldfast form. Stick in en köttermometer i den tjockaste biten. Ställ formen i nedre delen av ugnen och stek rostbiffen tills termometern visar 60° för kött som är rött inuti, 70° för rosa kött och 75° för helt genomstekt kött. Ta upp köttet och lägg det i en skål.

2
Häll under tiden vatten till örtlagen i en kastrull. Skala och skär löken i klyftor. Grovhacka örterna. Låt vattnet koka upp och tillsätt salt, socker, peppar, lagerblad, krossad vitlök, lök och alla örterna. Rör om så att salt och socker smälter. Låt lagen kallna. Häll den kalla lagen över det varma köttet och låt det stå ca 4 timmar.

3
Skala lök och morötter och dela dem i långa bitar. Tina sockerärterna om de är djupfrysta, snoppa dem annars. Lägg sockerärter, lök och morötter i en kastrull och låt dem koka ca 2 minuter i lättsaltat vatten så att de blir halvkokta. Häll bort vattnet och klicka i matfettet, spiskummin, hackad persilja, pressad vitlök, limesaft och gourmetsalt. Rör om.

4
Rör samman majonnäs med creme fraiche, pressad limesaft, kalvfond, farinsocker och muskotnöt. Krama vätskan ur spenaten och hacka den. Rör ner spenaten i såsen. Smaka av med salt och peppar.

Scroll to Top