Orientaliska lammspett i libabröd

Supergoda spett på lammentrecôte. Du kan även använda fläskkött.

Du behöver

  • 600 g lammentrecôte
  • 0.5 st citron
  • 1 tsk salt

Marinad

2 st vitlöksklyftor
1 tsk krossad rosépeppar
1 tsk mald ingefära
3 msk pressad citronsaft
1 tsk rivet citronskal
0.5 dl olivolja
0.5 tsk stött kardemumma

Grillade grönsaker

1.5 st zucchini
1 st aubergine
200 g kvisttomater

Tillbehör

1 st rödlök
65 g sallad
0.5 kruka bladpersilja
2 msk olivolja
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
4 st libabröd

Servera med

2 dl turkisk yoghurt

Gör så här

1

Marinad: Skala och finhacka vitlöksklyftan. Blanda samman samtliga ingredienser till marinaden i en bunke.

2

Putsa köttet och dela i 3×3 cm stora bitar. Lägg ner köttet i marinaden. Låt stå i rumstemperatur i ca 30 minuter.

3

Blötlägg grillspetten om de är av trä.

4

Tag upp köttet ur marinaden och låt det rinna av. Skär citronen i skivor. Trä upp köttet växelvis med dubbelvikta citronskivor på spetten.

5

Grilla köttet direkt över glöden ca 3 minuter på varje sida. Krydda med salt. Servera spetten på liba bröd med grillade grönsaker och turkisk yoghurt.

6

Skölj alla grönsaker. Ansa zucchinin och dela den tunna skivor på längden. Skär auberginen på bredden. Salta på aubergine skivorna och låt dra minst i 10 minuter.

7

Torka av aubergineskivorna från vätska och salt. Ringla över olivolja och grilla zucchini, aubergine och tomatkvistar tills de fått fin färg.

8

Skala och strimla löken. Blanda de grillade grönsakerna med strimlad lök, sallad samt grovhackad persilja.

9

Grilla bröden lätt och lägg på grillade grönsaker, grillspett och klicka dit turkisk yoghurt, ringla över olivolja och servera, garnera med kryddgrönt och servera.


Kommentar:
Tips! Ställ träspetten i en kanna med vatten i minst en halvtimme före
användning. Annars kan spetten börja brinna på grillen.

Scroll to Top