RECEPT FRÅN HJ

Orientaliska lammspett i libabröd

Av . Foto: Anders Norrsell

Okänd
4 portioner

Du behöver

  • 600 g lammentrecôte
  • 0.5 st citron
  • 1 tsk salt
  • Marinad

  • 2 st vitlöksklyftor
  • 1 tsk krossad rosépeppar
  • 1 tsk mald ingefära
  • 3 msk pressad citronsaft
  • 1 tsk rivet citronskal
  • 0.5 dl olivolja
  • 0.5 tsk stött kardemumma
  • Grillade grönsaker

  • 1.5 st zucchini
  • 1 st aubergine
  • 200 g kvisttomater
  • Tillbehör

  • 1 st rödlök
  • 65 g sallad
  • 0.5 kruka bladpersilja
  • 2 msk olivolja
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 4 st libabröd
  • Servera med

  • 2 dl turkisk yoghurt

Gör så här

1

Marinad: Skala och finhacka vitlöksklyftan. Blanda samman samtliga ingredienser till marinaden i en bunke.

2

Putsa köttet och dela i 3x3 cm stora bitar. Lägg ner köttet i marinaden. Låt stå i rumstemperatur i ca 30 minuter.

3

Blötlägg grillspetten om de är av trä.

4

Tag upp köttet ur marinaden och låt det rinna av. Skär citronen i skivor. Trä upp köttet växelvis med dubbelvikta citronskivor på spetten.

5

Grilla köttet direkt över glöden ca 3 minuter på varje sida. Krydda med salt. Servera spetten på liba bröd med grillade grönsaker och turkisk yoghurt.

6

Skölj alla grönsaker. Ansa zucchinin och dela den tunna skivor på längden. Skär auberginen på bredden. Salta på aubergine skivorna och låt dra minst i 10 minuter.

7

Torka av aubergineskivorna från vätska och salt. Ringla över olivolja och grilla zucchini, aubergine och tomatkvistar tills de fått fin färg.

8

Skala och strimla löken. Blanda de grillade grönsakerna med strimlad lök, sallad samt grovhackad persilja.

9

Grilla bröden lätt och lägg på grillade grönsaker, grillspett och klicka dit turkisk yoghurt, ringla över olivolja och servera, garnera med kryddgrönt och servera.


Recept