Du behöver
- 600 g lammentrecôte
- 0.5 st citron
- 1 tsk salt
Marinad
2 st vitlöksklyftor
1 tsk krossad rosépeppar
1 tsk mald ingefära
3 msk pressad citronsaft
1 tsk rivet citronskal
0.5 dl olivolja
0.5 tsk stött kardemumma
Grillade grönsaker
1.5 st zucchini
1 st aubergine
200 g kvisttomater
Tillbehör
1 st rödlök
65 g sallad
0.5 kruka bladpersilja
2 msk olivolja
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
4 st libabröd
Servera med
2 dl turkisk yoghurt
Gör så här
Marinad: Skala och finhacka vitlöksklyftan. Blanda samman samtliga ingredienser till marinaden i en bunke.
Putsa köttet och dela i 3×3 cm stora bitar. Lägg ner köttet i marinaden. Låt stå i rumstemperatur i ca 30 minuter.
Blötlägg grillspetten om de är av trä.
Tag upp köttet ur marinaden och låt det rinna av. Skär citronen i skivor. Trä upp köttet växelvis med dubbelvikta citronskivor på spetten.
Grilla köttet direkt över glöden ca 3 minuter på varje sida. Krydda med salt. Servera spetten på liba bröd med grillade grönsaker och turkisk yoghurt.
Skölj alla grönsaker. Ansa zucchinin och dela den tunna skivor på längden. Skär auberginen på bredden. Salta på aubergine skivorna och låt dra minst i 10 minuter.
Torka av aubergineskivorna från vätska och salt. Ringla över olivolja och grilla zucchini, aubergine och tomatkvistar tills de fått fin färg.
Skala och strimla löken. Blanda de grillade grönsakerna med strimlad lök, sallad samt grovhackad persilja.
Grilla bröden lätt och lägg på grillade grönsaker, grillspett och klicka dit turkisk yoghurt, ringla över olivolja och servera, garnera med kryddgrönt och servera.
Tips! Ställ träspetten i en kanna med vatten i minst en halvtimme före
användning. Annars kan spetten börja brinna på grillen.