RECEPT FRÅN HJ

Oemotståndliga Mariabullar

Lär dig baka den klassiska Mariabullen – en bakelse med frasig yta och gräddig vaniljfyllning omöjlig att stå emot!

Foto: Olof Abrahamsson

Okänd
12 stycken

Du behöver

    Mördeg:

  • 2.5 dl vetemjöl
  • 0.5 dl strösocker
  • 100 g smör
  • Petit choux:

  • 3 dl vatten
  • 100 g smör
  • 2 dl vetemjöl
  • 3 st ägg
  • Fyllning:

  • 3 dl vispgrädde
  • 1 dl mjölk
  • 2 st äggulor
  • 2 msk potatismjöl
  • 1 msk strösocker
  • 1 msk vaniljsocker
  • Garnera med:

  • florsocker
  • Ugn: 200º

Gör så här

1
Arbeta ihop mjöl, socker och smör till mördegen och låt vila i kylen i 30 minuter. Koka upp vatten och smör till petit choux-smeten i en kastrull. Rör i mjölet och värm tills det blir en smet som släpper kastrullens kant och botten. Låt svalna ett par minuter. Rör ner två av äggen, ett i taget. Vispa upp det sista och tillsätt lite i taget till en smet som går att klicka ut utan att rinna.
2
Klicka ut 12 bollar på en plåt med bakplåtspapper med hjälp av två skedar. Kavla ut mördegen och ta ut 12 rundlar ca 7 cm i diameter. Lägg en rundel på varje petit choux-klick. Grädda mitt i ugnen i ca 40 minuter. Öppna inte ugnen de första 20 minuterna. Låt svalna.
3
Vispa ihop 1 dl grädde, mjölk, äggulor, potatismjöl och socker i en kastrull. Sjud försiktigt under vispning tills krämen tjocknar. Låt kallna och rör i vaniljsocker och 2 dl vispad grädde. Gör ett litet hål i varje Mariabulle och fyll med kräm. Enklast är det att spritsa in krämen. Sikta över florsocker och servera!

Recept