Norsk kållåda

Lådan blev jag bjuden på hos mina norska vänner och blev mycket förtjust. Den påminner mycket om vår kålpudding, men lagad på det här sättet, blir färsen drygare och kålen är ju oftast mycket billig mat. Eftersom man förväller kålen först, blir den mer lättsmält.

Du behöver

  • 8 st vitkål hg strimlad
  • 0 l buljong (tärning)
  • 2 msk smör eller margarin
  • 3 msk ströbröd
  • 2 dl buljong eller vatten från kålen
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 st ägg
  • 3 st blandfärs hg

Ugn: 175°

Det här behövs för ca 4 port:

Gör så här

1
Skär kålen i bitar eller strimlor.

2
Förväll kålen i buljong eller vatten med lite salt, ca 3-5 minuter. Låt den rinnna av. Spara kokspadet. Bryn kålen i matfett.

3
Lägg ströbrödet i ca 2 dl kokspad. Blanda ner salt, peppar, ägg och färs. Blanda väl. Färsen ska vara lös.

4
Rör ner färsen i kålen och bred ut blandningen i en smord ugnssäker form. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 50 minuter. Servera med kokt potatis, lingonsylt och, om du önskar, en sås.

5
Sås till kållådan: Vispa ner 2 msk vetemjöl i 4 dl av den kalla skyn och kokspadet. Låt såsen koka upp under omrörning. Sjud såsen några minuter och smaka av med salt och peppar.

Scroll to Top