RECEPT FRÅN HJ

No Bake Citronmarängbakelser

Av . Foto: Ulrika Pousette

Okänd
12 stycken

Du behöver

    Botten:

  • 100 g smör
  • 15 st digestivekex
  • Fyllning:

  • saft och skal från ca 6 citroner
  • 4 st äggulor
  • 2 dl strösocker
  • 4 dl vispgrädde
  • 1 tsk agaragar-pulver
  • Marängtopp:

  • 2 st äggvitor
  • 1 dl strösocker
  • Dekoration: färsk mynta

Gör så här

1

Mixa kexen till ett fint smul i en matberedare. Smält smöret i en kastrull. Blanda ihop smulet och smöret till en formbar massa i en bunke. Packa kexmassan tätt och jämnt i antingen 12 silikonformar, cirka 6 cm i diameter, eller i en rektangulär form med måtten cirka 32 × 28 cm. Ställ in formarna i kylskåpet.

2

Blanda alla ingredienser till fyllningen i en tjockbottnad kastrull. Koka på medelvärme och under konstant vispning med ballongvisp tills blandningen börjar tjockna. Häll fyllningen i formarna och låt dem stå i kylskåpet i cirka 2 timmar, eller tills fyllningen har svalnat och stelnat.

3

Vispa äggvitorna till marängen till ett fast skum med en elvisp i en bunke. Tillsätt sockret, lite i taget, under fortsatt vispning.

4

Sätt bunken över ett vattenbad, och fortsätt att vispa (men nu för hand) tills sockerkristallerna har lösts upp och marängsmeten är fin och blank. Ställ bunken på bänken, byt tillbaka till elvisp och fortsätt att vispa tills bunken inte längre är varm på undersidan.

5

Lägg marängen i en spritspåse och spritsa ut den på bakelserna. Har du en gasbrännare kan du bränna av marängen, men det är inget måste. Dekorera med mynta, servera och njut.


Recept