RECEPT FRÅN HJ

Nilssons kalla spätta

Kokta kalla spättfiléer med en ljuvlig sås.

Foto: Hans-Ove Ohlsson

Okänd
0 portioner

Du behöver

  • 250 g spättafiléer
  • 0.5 tsk salt
  • 1 msk pressad citronsaft
  • 2 msk hackad dill
  • 3 dl fiskbuljong
  • Sås:

  • 250 g räkor med skal
  • 1 dl gräddfil
  • 1 dl lättmajonnäs
  • 0.5 msk riven pepparrot
  • 1 krm dragon
  • 2 msk hackad dill
  • Garnering:

  • citronskivor dill
  • Ugn: 250°

    Det här behövs till 2 port:

Gör så här

1
Lägg ut filéerna på en skärbräda och strö över salt. Droppa över citronsaften och fördela dillen ovanpå. Rulla samman och lägg rullarna tätt med skarven nedåt i en eldfast form.
2
Häll buljongen runtom filéerna och täck formen med aluminiumfolie. Ställ formen mitt i ugnen och koka fisken vit och ogenomskinlig, ca 20 minuter. Låt fisken kallna i spadet.
3
Tina och skala räkorna. Rör samman gräddfil med lättmajonnäs, pepparrot, dragon och hackad dill.
4
Lägg upp fiskrullarna på uppläggningsfat och strö över räkor men spara några till garneringen. Bred såsen över fisken.
5
Garnera med räkor, citronskivor och dill. Bjud nykokt potatis och gröna ärter till.

Kommentar:
Koka fisken tidigare på dagen eller dagen innan så går det snabbt och lätt att laga till middagen sedan.

Recept