RECEPT FRÅN HJ

Mustig högrevsgryta

Grytan kräver lite tillagningstid på spisen men kan förberedas och värmas på.

Av . Foto: Anders Norrsell

Okänd
4 portioner

Du behöver

  • 1.5 kg högrev
  • 3 st morötter
  • 2 st gula lökar
  • 3 msk smör
  • 1.5 msk olivolja
  • 3 msk kalvfond
  • 3 st lagerblad
  • 12 st kryddpepparkorn
  • 3 st kryddnejlikor
  • 3 msk vetemjöl
  • ca 1 liter vatten
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • Topping

  • 1 st palsternacka
  • 2 st morötter
  • 150 g steklök
  • 2 msk smör
  • Garnera med

  • hackad persilja
  • Servera med

  • potatismos

Gör så här

1

Putsa köttet och skär det i ca 3 x 3 cm stora bitar. Skala och dela morötterna i bitar. Skala och klyfta löken i stora klyftor.

2

Hetta upp smör och olja i en stor stekgryta. Bryn köttet i omgångar.

3

Tillsätt morötter, lök, fond, lagerblad, kryddpeppar och kryddnejlikor. Låt fräsa samman i några minuter.

4

Strö över mjöl och blanda om noga. Häll på vatten så att det precis täcker köttet. Tillsätt salt och peppar. Koka upp och rör om så att det inte fastnar i bottnen. Skumma av. Låt sjuda under lock tills köttet är mjukt, ca 1 ½ timme.

5

Skala och skiva palsternackan och morötterna. Skala steklökarna.

6

Hetta upp smöret i en stekpanna. Stek palsternacka, morötter och steklök på svag värme tills de är mjuka.

7

Toppa grytan med palsternacka, morötter och steklök. Strö över persilja. Servera med potatismos.


Recept