RECEPT FRÅN HJ

Mustig gryta med älg och öl

Grytan med älgkött är god att laga med nötkött också.

Foto: Thomas Carlén

Okänd
0 portioner

Du behöver

  • 1 kg älgkött ytterlår eller fransyska
  • smör
  • 2 st gula lökar i klyftor
  • 120 g jägarbacon Scan, i strimlor
  • salt
  • 2 krm svartpeppar nymald
  • 6 st enbär
  • 0.5 tsk timjan
  • 1 st lagerblad
  • 33 cl öl mörkt
  • 1 st mörk oxbuljongtärning
  • 2 dl vatten
  • 3 st morötter
  • 3 st palsternackor
  • 200 g kantareller smörfrästa
  • 3 msk maizena mörk
  • redning
  • persilja
  • Det här behövs till 4-6 port:

Gör så här

1
Tina köttet om det är fryst. Skär köttet i 3x3 cm stora tärningar. Bryn köttet i smör i en stekpanna och lägg över i en stekgryta.
2
Fräs lök och bacon och tillsätt det i grytan. Salta, peppra och tillsätt enbär, timjan och lagerblad. Tillsätt öl, vatten och smulad buljongtärning och låt grytan koka upp och sedan sjuda, ca 1 timme under lock.
3
Fräs under tiden kantarellerna. Lägg ner dem i grytan tillsammans med skalade och skivade morötter och palsternackor. Låt sjuda 10 minuter till.
4
Red av grytan med mörk redning och låt grytan sjuda ca 3 minuter till. Smaka av grytan och dekorera med persilja. Servera med kokt potatis och sallad.

Recept