Du behöver
- 1 kg älgkött ytterlår eller fransyska
- smör
- 2 st gula lökar i klyftor
- 120 g jägarbacon Scan, i strimlor
- salt
- 2 krm svartpeppar nymald
- 6 st enbär
- 0.5 tsk timjan
- 1 st lagerblad
- 33 cl öl mörkt
- 1 st mörk oxbuljongtärning
- 2 dl vatten
- 3 st morötter
- 3 st palsternackor
- 200 g kantareller smörfrästa
- 3 msk maizena mörk
- redning
- persilja
Det här behövs till 4-6 port:
Gör så här
1
Tina köttet om det är fryst. Skär köttet i 3×3 cm stora tärningar. Bryn köttet i smör i en stekpanna och lägg över i en stekgryta.
2
Fräs lök och bacon och tillsätt det i grytan. Salta, peppra och tillsätt enbär, timjan och lagerblad. Tillsätt öl, vatten och smulad buljongtärning och låt grytan koka upp och sedan sjuda, ca 1 timme under lock.
3
Fräs under tiden kantarellerna. Lägg ner dem i grytan tillsammans med skalade och skivade morötter och palsternackor. Låt sjuda 10 minuter till.
4
Red av grytan med mörk redning och låt grytan sjuda ca 3 minuter till. Smaka av grytan och dekorera med persilja. Servera med kokt potatis och sallad.