Du behöver
- 3 st morötter medelstora
- 2 st apelsiner rivet skal
- 2 st ägg
- 2 dl råsocker
- 1 dl rapsolja eller majsolja
- 1 tsk bakpulver
- 0.5 tsk bikarbonat
- 2 dl mjölmix vi har använt Semper White Mix
- 1 dl mandelmjöl vi har använt Sellton mandelmjöl
- smör till formen
- ströbröd till formen
Topping:
300 g philadelphiaost
2.5 tsk florsocker
Garnera med:
2 st apelsiner
mynta eller citronmeliss
Ugn: 175º
Gör så här
1
Riv morötterna fint. Riv apelsinskalet fint, endast det yttre orange lagret. Vispa ägg och socker poröst. Rör ner morötter, apelsinskal och olja i äggsmeten. Blanda bakpulver, bikarbonat, glutenfri mjölmix och mandelmjöl i en skål och rör ner i äggsmeten, och blanda till en jämn smet.
2
Smörj en rund bakform som rymmer ca 2 l med smör och bröa med glutenfritt ströbröd. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 40–50 minuter. Kakan ska vara saftig men inte kladdig. Bakar du i miniformar är gräddningstiden ca 35 minuter. Låt svalna.
3
Topping: Blanda philadelphiaost med lite florsocker i taget. Smaka dig fram tills blandningen är lagom söt.
4
Skala apelsinerna och skär ut hinnfria klyftor. Dela klyftorna på hälften till den stora kakan och i mindre bitar till de små kakorna. Toppa gärna med mynta eller citronmeliss.