Du behöver
- 1 l filmjölk
- 1.5 tsk bikarbonat
- 2 dl malt av korn eller mörk sirap
- 1 tsk salt
- 7 dl vetemjöl
- 3 dl grahamsmjöl
- 2 dl grovt rågmjöl
- 2 dl solrosfrön
- 1 dl linfrö krossat
- 1 dl russin
- 1.5 dl hasselnötter hela
Ugn: 200°/175º
1 bröd
Gör så här
1
Rör ihop filmjölk, bikarbonat, malt och salt i en bunke. Blanda i vetemjöl, grahamsmjöl, rågmjöl, solrosfrö, linfrö, russin och nötter och arbeta ihop till en ganska kladdig deg.
2
Häll degen i en smord avlång form som rymmer ca 2 1/2 liter. Grädda på 200º i nedre delen av ugnen, ca 60 minuter.
3
Sänk ugnsvärmen till 175º och grädda i ytterligare 30 minuter. Om brödet verkar bli för mörkt, täck med aluminiumfolie. Känn med en provsticka att brödet är genomgräddat och torrt.
4
Låt brödet vila i formen ungefär 4 timmar innan det vickas upp. Linda in brödet i en handduk och låt vila på galler.