RECEPT FRÅN HJ

Mockatårta med maräng

För alla kaffeälskare kommer här en ljuvlig tårta med marängbottnar och snitsigt spritsad smörkräm med smak av kaffe. Extra fin blir den om den garneras med chokladkaffebönor.

Foto: Olof Abrahamsson

Okänd
0 portioner

Du behöver

    Botten:

  • 6 st äggvitor
  • 4 dl strösocker
  • Smörkräm:

  • 2 dl vatten
  • 2 msk smör eller margarin
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 st äggulor
  • 2 tsk snabbkaffepulver
  • 250 g smör eller margarin
  • 1 dl florsocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • Garnering:

  • chokladkaffebönor
  • Ugn: 125°

    Det här behövs till 14 bitar:

Gör så här

1
Häll vatten i en kastrull och prova ut en stor skål som passar ovanpå. Blanda äggvitor och socker i skålen och ställ ovanpå kastrullen med sjudande vatten. Vispa med elvisp tills smeten är fast.
2
Rita tre bottnar, 22 cm i diameter, på bakpapper. Fördela smeten i rundlarna och bred ut den. Grädda i 45 minuter. Stäng av ugnen, men låt gärna bottnarna stå kvar tills ugnen är kall.
3
Koka upp vatten och smör i en kastrull. Vispa ut mjölet i lite vatten och rör ner i kastrullen. Sjud under omrörning i 5 minuter. Rör i äggulorna och kaffepulvret, och låt krämen kallna. Rör smöret smidigt tillsammans med florsocker och tillsätt den kalla kaffekrämen lite i taget under vispning. Smaksätt med vaniljsocker.
4
Lägg ihop bottnarna med hälften av krämen mellan. Spritsa resten ovanpå och garnera med kaffebönor av choklad.

Recept