Du behöver
- 2 st ägg
- 2 dl farinsocker mjukt
- 2 dl crème fraîche eller turkisk yoghurt
- 1.5 dl lingonsylt
- 3.25 dl vetemjöl
- 1 tsk bikarbonat
- 18 g pepparkakskrydda Santa Maria
- 50 g smör
Glasyr:
3 dl florsocker
1.5 msk vatten
Garnera med:
lingon
Ugn: 175º
Det här behövs:
Gör så här
1
Vispa ägg och farinsocker pösigt. Rör försiktigt ner crème fraiche och lingonsylt.
2
Blanda mjöl med bikarbonat och pepparkakskryddor och rör försiktigt ner det i smeten. Rör till sist ner smälta och avsvalnade smöret. Häll smeten i en smord och bröad rund kransform som rymmer 1 1/2 l.
3
Grädda kakan i nedre delen av ugnen, i ca 50 minuter. Låt kakan stå i formen en stund innan den stjälps upp på galler.
4
Glasyr: Blanda florsocker och vatten och bred på toppen av kakan, så att det ringlar ner på sidorna. Garnera med lingon.
*Låt alltid nygräddade mjuka kakor vila i ca 5 minuter i formen, innan den stjälps upp på bakgaller, då hinner kakan stadga sig.
*Kakorna går bra att frysa, men vänta med glasyr och garnering till serveringen.