RECEPT FRÅN HJ

Mjuk pepparkaka med lingon

Foto: Thomas Carlén

Okänd
0 portioner

Du behöver

  • 2 st ägg
  • 2 dl farinsocker mjukt
  • 2 dl crème fraîche eller turkisk yoghurt
  • 1.5 dl lingonsylt
  • 3.25 dl vetemjöl
  • 1 tsk bikarbonat
  • 18 g pepparkakskrydda Santa Maria
  • 50 g smör
  • Glasyr:

  • 3 dl florsocker
  • 1.5 msk vatten
  • Garnera med:

  • lingon
  • Ugn: 175º

    Det här behövs:

Gör så här

1
Vispa ägg och farinsocker pösigt. Rör försiktigt ner crème fraiche och lingonsylt.
2
Blanda mjöl med bikarbonat och pepparkakskryddor och rör försiktigt ner det i smeten. Rör till sist ner smälta och avsvalnade smöret. Häll smeten i en smord och bröad rund kransform som rymmer 1 1/2 l.
3
Grädda kakan i nedre delen av ugnen, i ca 50 minuter. Låt kakan stå i formen en stund innan den stjälps upp på galler.
4
Glasyr: Blanda florsocker och vatten och bred på toppen av kakan, så att det ringlar ner på sidorna. Garnera med lingon.

Kommentar:
*Låt alltid nygräddade mjuka kakor vila i ca 5 minuter i formen, innan den stjälps upp på bakgaller, då hinner kakan stadga sig. *Kakorna går bra att frysa, men vänta med glasyr och garnering till serveringen.

Recept