Minipajer med färskpotatis och varmrökt lax

Färskpotatis och lax är en finfin kombination i de läckra minipajerna.

Du behöver

Pajdeg

3 dl vetemjöl
125 g smör
2 msk kallt vatten

Fyllning

1 st rödlök
1 st purjolök
3 msk finhackad dill
12 st kokt kall färskpotatis
400 g varmrökt lax

Äggstanning

4 st ägg
3 dl vispgrädde
1 dl crème fraîche
2 dl riven lagrad ost
1 tsk salt
1 krm svartpeppar

Garnering

gräslök
timjan

Ugn: 225°

Gör så här

1

Pajdeg: Blanda mjöl och smör till en deg. Tillsätt ­vatten och forma till en ­degboll. Låt vila i kylen i ca 30 ­minuter.

2

Tryck eller kavla ut degen i 4–6 smorda portionsformar, 10–12 cm i diameter.

3

Nagga pajskalen med en gaffel och förgrädda ca 10 minuter strax under ugnens mitt. Låt svalna.

4

Fyllning: Skala och finhacka löken. Ansa och strimla purjolöken. Hetta upp smör i en stekpanna och fräs löken blank utan att den får färg. Vänd ner dillen och rör om.

5

Skiva potatisen. Putsa laxen och dela den i mindre bitar. Fördela lökblandning och lax i det förgräddade pajskalet. Lägg potatisskivor runt pajformens kant.

6

Äggstanning: Vispa samman samtliga ingredienser. Häll stanningen över fyllningen och peta med gaffel så att stanning-en rinner ner överallt.

7

Grädda strax under ugnens mitt i 25–30 minuter. Pajerna ska ha stannat helt och fått fin färg. Känn med sticka.

8

Garnering: Toppa med kryddörter.

Scroll to Top