Du behöver
Pajdeg
3 dl vetemjöl
125 g smör
2 msk kallt vatten
Fyllning
1 st rödlök
1 st purjolök
3 msk finhackad dill
12 st kokt kall färskpotatis
400 g varmrökt lax
Äggstanning
4 st ägg
3 dl vispgrädde
1 dl crème fraîche
2 dl riven lagrad ost
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
Garnering
gräslök
timjan
Ugn: 225°
Gör så här
Pajdeg: Blanda mjöl och smör till en deg. Tillsätt vatten och forma till en degboll. Låt vila i kylen i ca 30 minuter.
Tryck eller kavla ut degen i 4–6 smorda portionsformar, 10–12 cm i diameter.
Nagga pajskalen med en gaffel och förgrädda ca 10 minuter strax under ugnens mitt. Låt svalna.
Fyllning: Skala och finhacka löken. Ansa och strimla purjolöken. Hetta upp smör i en stekpanna och fräs löken blank utan att den får färg. Vänd ner dillen och rör om.
Skiva potatisen. Putsa laxen och dela den i mindre bitar. Fördela lökblandning och lax i det förgräddade pajskalet. Lägg potatisskivor runt pajformens kant.
Äggstanning: Vispa samman samtliga ingredienser. Häll stanningen över fyllningen och peta med gaffel så att stanning-en rinner ner överallt.
Grädda strax under ugnens mitt i 25–30 minuter. Pajerna ska ha stannat helt och fått fin färg. Känn med sticka.
Garnering: Toppa med kryddörter.