RECEPT FRÅN HJ

Minipajer med färskpotatis och varmrökt lax

Färskpotatis och lax är en finfin kombination i de läckra minipajerna.

Av . Foto: Anders Norrsell

Okänd
6 stycken

Du behöver

    Pajdeg

  • 3 dl vetemjöl
  • 125 g smör
  • 2 msk kallt vatten
  • Fyllning

  • 1 st rödlök
  • 1 st purjolök
  • 3 msk finhackad dill
  • 12 st kokt kall färskpotatis
  • 400 g varmrökt lax
  • Äggstanning

  • 4 st ägg
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 dl crème fraîche
  • 2 dl riven lagrad ost
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • Garnering

  • gräslök
  • timjan
  • Ugn: 225°

Gör så här

1

Pajdeg: Blanda mjöl och smör till en deg. Tillsätt ­vatten och forma till en ­degboll. Låt vila i kylen i ca 30 ­minuter.

2

Tryck eller kavla ut degen i 4–6 smorda portionsformar, 10–12 cm i diameter.

3

Nagga pajskalen med en gaffel och förgrädda ca 10 minuter strax under ugnens mitt. Låt svalna.

4

Fyllning: Skala och finhacka löken. Ansa och strimla purjolöken. Hetta upp smör i en stekpanna och fräs löken blank utan att den får färg. Vänd ner dillen och rör om.

5

Skiva potatisen. Putsa laxen och dela den i mindre bitar. Fördela lökblandning och lax i det förgräddade pajskalet. Lägg potatisskivor runt pajformens kant.

6

Äggstanning: Vispa samman samtliga ingredienser. Häll stanningen över fyllningen och peta med gaffel så att stanning-en rinner ner överallt.

7

Grädda strax under ugnens mitt i 25–30 minuter. Pajerna ska ha stannat helt och fått fin färg. Känn med sticka.

8

Garnering: Toppa med kryddörter.


Recept