Midsommartårta med krämig jordgubbsmousse

Den goda tårtan har spröda mandelbottnar, frasig maräng, len jordgubbsmousse och färska bär. En sagolik sommardessert!

10 bitar

Du behöver

  • 50 g smör
  • 2 dl strösocker
  • 4 äggulor
  • 1 dl skållad och mald mandel ca 30 gram
  • 2 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker
  • ½ dl mjölk

Maräng

4 äggvitor
2 dl strösocker

Mousse

250 g jordgubbar
1 dl florsocker
½ st citron
2 tsk gelatinpulver
2 msk vatten
3 dl vispgrädde

Garnera med

jordgubbsmousse
12 skivade jordgubbar
siktat florsocker
citronmeliss
violer

Ugn: 175°

Gör så här

1

Vispa smör och socker poröst. Tillsätt en äggula i taget och vispa till en pösig smet. Tillsätt mjöl, mandel, bakpulver och vaniljsocker. Rör i mjölken. Blanda till en jämn smet. Bred ut i bakplåtspappersklädd långpanna, 25 x 35 cm.

2

Maräng: Vispa äggvitorna till hårt skum. Tillsätt sockret och vispa lite till. Bred ut marängen i formen.

3

Grädda på nedersta falsen av ugnen tills marängen fått färg, ca 30 minuter. Lägg kakan med pappret på galler. Låt svalna.

4

Mousse: Skölj och ansa bären. Mixa med florsocker och citronskal. Blanda gelatinet med ljummet vatten och rör ner i jordgubbsmixen. Vispa grädden tjock och vänd ner i mixen. Ställ i kylen ca 30 minuter.

5

Dela kakan på längden och lossa från pappret. Lägg ena halvan på fat.

6

Spritsa ut jordgubbsmoussen på ena halvan. Lägg den andra halvan ovanpå. Spritsa resten av moussen till rosor. Toppa med bär, citronmeliss, florsocker och eventuellt violer.

Scroll to Top