RECEPT FRÅN HJ

Mexikansk köttfärssoppa med bönor och osttopping

Värmande, gott och lättlagat, dessutom går de flesta soppor utmärkt att förbereda. Låt fantasin flöda vad gäller tillbehör och bröd, gärna nybakat.

Av . Foto: Anders Norrsell

Okänd
4 portioner

Du behöver

  • 500 g blandfärs
  • 2 msk smör
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • gul lök
  • vitlöksklyftor
  • liten zucchini
  • morötter
  • potatis
  • 2 msk olivolja
  • 3 msk tomatpuré
  • 1 tsk timjan
  • 0.5 tsk paprikapulver
  • 0.5 tsk kanel
  • 1 tsk spiskummin
  • 1.3 l vatten
  • 3 msk kalvfond
  • 1 burk krossade tomater
  • 2 dl vita bönor
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • Garnering

  • Topping
  • 1 dl crème fraîche
  • 0.5 dl riven ost
  • Serveras med

  • bröd

Gör så här

1

Hetta upp matfettet i en gryta. Tillsätt färsen och fräs den smulig.

2

Skala och finhacka lök och vitlök. Skala morötterna och dela i bitar. Ansa och tärna zucchinin. Skala och tärna potatisen i mellanstora tärningar.

3

Vänd ner lök, vitlök, morötter, zucchini och potatis i färsblandningen. Tillsätt tomatpuré och samtliga kryddor och fräs vidare i ca 2 minuter.

4

Tillsätt vatten, fond samt krossade tomater och låt allt koka samman i ca 15 minuter.

5

Skölj bönorna. Vänd ner dem i soppan. Rör om. Smaka av med salt och peppar. Värm upp.

6

Blanda samman ost och crème fraiche. Toppa soppan med ostcremen, garnera med kryddgrönt och servera med bröd.


Recept