Matjestårta med adventssmak

Pepparkakskrydda i bottnen ger den klassiska matjestårtan härlig julsmak. Toppa med hackade örter och granatäppelkärnor.

10 portioner

Du behöver

  • 200 g kavring
  • 100 g smör
  • 2 tsk pepparkakskrydda
  • 200 g matjessillfiléer
  • 1 st rödlök
  • 3 msk klippt gräslök
  • 80 g valfri röd rom
  • 3 dl gräddfil
  • 250 g färskost
  • 1 krm svartpeppar
  • 4 st gelatinblad

Garnering

2 msk klippt gräslök
2 msk finhackad dill
0.5 st finhackad rödlök
2 msk granatäppelkärnor

Gör så här

1

Kantskär kavringen och smula ner i en mixerskål. Mixa till smulor.

2

Smält smöret i en kastrull. Tillsätt pepparkakskrydda. Blanda med brödsmulorna.

3

Klä en springform, ca 24 cm i diameter, med bakplåtspapper i botten. Smöra formen. Tryck ner degen och platta till med handen. Låt stå i kylen 1 timme.

4

Finhacka sillen. Skala och finhacka rödlöken. Blanda sill, lök, gräslök, rom, gräddfil, färskost och peppar.

5

Blötlägg gelatinet i kallt vatten i ca 10 minuter. Ta upp bladen och krama ur vattnet. Smält dem i 1 msk kallt vatten i en kastrull på svag värme.

6

Rör försiktigt ner gelatinet i sillsmeten och rör om. Fördela smeten i formen. Låt vila kallt i minst 4 timmar, gärna över natten.

7

Garnering: Toppa med gräslök, dill, rödlök och granatäppelkärnor.

Scroll to Top