Matjestårta till midsommar

Mumsig matjestårta med midsommartopping! Färska örter och rom utgör den fina stången.

8 portioner

Du behöver

  • 100 g smält smör
  • 200 g kantskuren kavring
  • 2 burkar matjessill, á 200 gram
  • 1 rödlök
  • 4 gelatinblad
  • 3 msk finhackad gräslök
  • 3 msk finhackad dill
  • 4 dl crème fraîche
  • 150 g färskost

Garnering

klippt gräslök, ca 20 strån
forellrom eller röd stenbitsrom

Gör så här

1

Smält matfettet. Kör brödet i en matberedare tills det smulats sönder.

2

Blanda matfett och brödsmulor. Kläm fast ett bakplåtspapper mellan kant och botten på en smord form, ca 24 cm i diameter. Tryck ut smulorna i formen och ställ i kylen en stund.

3

Hacka sillen i småbitar. Skala och finhacka löken.

4

Lägg gelatinbladen i kallt vatten i minst 10 minuter.

5

Blanda sill, lök, gräslök och dill.

6

Vispa crème fraiche och färskost fluffigt med en elvisp. Lägg ¼ av blandningen i en kastrull.

7

Ta upp gelatinbladen och krama ur all vätska. Lägg dem i kastrullen och smält blandningen på svag värme.

8

Vänd ner sillröran i crème fraiche-blandningen. Tillsätt gelatinblandningen och vänd om.

9

Bred ut fyllningen ovanpå bottnen. Låt stå kallt i minst 8 timmar.

10

Garnering: Garnera med gräslök och rom enligt bild.

Scroll to Top