8 portioner
Du behöver
- 100 g smält smör
- 200 g kantskuren kavring
- 2 burkar matjessill, á 200 gram
- 1 rödlök
- 4 gelatinblad
- 3 msk finhackad gräslök
- 3 msk finhackad dill
- 4 dl crème fraîche
- 150 g färskost
Garnering
klippt gräslök, ca 20 strån
forellrom eller röd stenbitsrom
Gör så här
Smält matfettet. Kör brödet i en matberedare tills det smulats sönder.
Blanda matfett och brödsmulor. Kläm fast ett bakplåtspapper mellan kant och botten på en smord form, ca 24 cm i diameter. Tryck ut smulorna i formen och ställ i kylen en stund.
Hacka sillen i småbitar. Skala och finhacka löken.
Lägg gelatinbladen i kallt vatten i minst 10 minuter.
Blanda sill, lök, gräslök och dill.
Vispa crème fraiche och färskost fluffigt med en elvisp. Lägg ¼ av blandningen i en kastrull.
Ta upp gelatinbladen och krama ur all vätska. Lägg dem i kastrullen och smält blandningen på svag värme.
Vänd ner sillröran i crème fraiche-blandningen. Tillsätt gelatinblandningen och vänd om.
Bred ut fyllningen ovanpå bottnen. Låt stå kallt i minst 8 timmar.
Garnering: Garnera med gräslök och rom enligt bild.