Matjessilltårta med potatis och brynt smör

Du behöver 200 g kavring 50 g smör 8 st ägg 100 g smör 0.5 kg kokt färskpotatis 2 burk matjessill á 200g + spadet...

Du behöver

  • 200 g kavring
  • 50 g smör
  • 8 st ägg
  • 100 g smör
  • 0.5 kg kokt färskpotatis
  • 2 burk matjessill á 200g + spadet
  • 1 st rödlök

Till garnering

0.5 kruka gräslök
0.5 kruka dill
1 st knippe rädisor

Gör så här

1

Mixa brödet till ett fint smul i en matberedare och blanda med smält smör. Tryck ut brödsmulorna i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter, så att det täcker botten i ett jämnt lager.

2

Koka äggen 6 minuter och kyl ner i kallt vatten. Skala direkt och hacka. Smält smör i en kastrull under omrörning tills det slutar skumma och doftar nötigt.

3

Krossa potatisen grovt och täck kavringsbottnen. Skär sillen i tärningar och lägg på potatisen. Häll det brynta smöret över hela tårtan och spadet från ena sillburken. Strö över rödlöken. Toppa med det hackade ägget, tryck till lite och låt stå minst 1 tim i kylen eller över natten. Garnera med gräslök, dill och rädisor.

Scroll to Top