Du behöver
- 2 st vitlöksklyftor
- 2 st schalottenlökar
- 3 st stjälkar selleri
- 1 st morot
- 2 msk rapsolja
- 600 g tomater olika färger
- 2 st grönsaksbuljongtärningar
- 8 dl vatten
- 2 msk tomatpuré
- 2 tsk strösocker
- salt och peppar
Servera med:
olivolja
basilika
Krutonger:
4 skiva vitt bröd
2 msk rapsolja
flingsalt
Gör så här
Skala och skär vitlök, lök, selleri och morot i bitar. Fräs grönsakerna i en gryta med olja, under omrörning, ca 5 minuter. Tillsätt tomaterna i bitar, buljongtärningar och vatten. Koka under lock, ca 20 minuter.
Mixa soppan slät med mixerstav. Smaka av med tomatpuré, socker, salt och peppar. Servera soppan med lite ringlad olivolja, krutonger och basilika.
Krutonger: Rosta brödskivorna i brödrosten. Skär dem kantfria och i tärningar. Stek dem i en stekpanna med olja tills de blir spröda och får fin färg. Salta lätt. Lägg upp i skål.
Tips!
Servera gärna soppan kall som en alternativ gazpachosoppa
Lykopen är en kraftfull antioxidant, som finns i tomatens röda färg. För att utnyttja hälsoeffekterna maximalt bör tomaterna upphettas, gärna tillsammans med bra fetter, eftersom lykopenet är fettlösligt.
Ringla gärna lite god olivolja ovanpå soppan vid serveringen.