Du behöver
- 1,2 kg lammstek eller lammytterfilé, benfri
- salt och nymald peppar
- 0.75 dl olivolja
- 4 msk kinesisk soja
- 4 st pressade vitlöksklyftor
- 1 dl oregano eller timjan, färsk och hackad
- 1 dl dill hackad
- 24 st grillspett
Garnera med:
st citron
färska örter
Ugn: 250° & grillelement eller utegrillen
Gulbetspesto:
400 g gulbetor kokta, kalla
100 g mandel
2 st vitlöksklyftor
4 dl finriven prästost
2 msk pressad citron
2.5 dl olivolja
salt och nymald peppar
Gör så här
Skär köttet i små bitar, cirka 2×2 centimeter. Trä upp köttet på grillspetten. Om grillspett av trä används ska de först blötläggas. Lägg spetten på en plåt med bakplåtspapper. Krydda med salt och peppar.
Grilla spetten på utegrillen eller högt upp i ugnen cirka 8 minuter.
Blanda olja, soja, citronsaft, vitlök och örter.
Blanda spetten med marinaden, t ex i dubbla påsar eller i en form. Låt marinera några timmar.
Vid servering: Lägg upp spetten på fat och garnera med citron och örter. Servera med gulbetspeston.
Gulbetspesto: Skär gulbetorna i mindre bitar. Hacka mandel och vitlök. Mixa alla ingredienser och smaka av med salt och peppar.
Små spett är ett praktiskt sätt att servera kött på en buffé. Grilla spetten i god tid. Låt dem därefter marinera i en smakrik marinad av örter, vitlök och citron.