Marinerade lammspett med gulbetspesto

Du behöver 1,2 kg lammstek eller lammytterfilé, benfri salt och nymald peppar 0.75 dl olivolja 4 msk kinesisk soja 4 st pressade vitlöksklyftor 1 dl...

Du behöver

  • 1,2 kg lammstek eller lammytterfilé, benfri
  • salt och nymald peppar
  • 0.75 dl olivolja
  • 4 msk kinesisk soja
  • 4 st pressade vitlöksklyftor
  • 1 dl oregano eller timjan, färsk och hackad
  • 1 dl dill hackad
  • 24 st grillspett

Garnera med:

st citron
färska örter

Ugn: 250° & grillelement eller utegrillen

Gulbetspesto:

400 g gulbetor kokta, kalla
100 g mandel
2 st vitlöksklyftor
4 dl finriven prästost
2 msk pressad citron
2.5 dl olivolja
salt och nymald peppar

Gör så här

1

Skär köttet i små bitar, cirka 2×2 centimeter. Trä upp köttet på grillspetten. Om grillspett av trä används ska de först blötläggas. Lägg spetten på en plåt med bakplåtspapper. Krydda med salt och peppar.

2

Grilla spetten på utegrillen eller högt upp i ugnen cirka 8 minuter.

3

Blanda olja, soja, citronsaft, vitlök och örter.

4

Blanda spetten med marinaden, t ex i dubbla påsar eller i en form. Låt marinera några timmar.

5

Vid servering: Lägg upp spetten på fat och garnera med citron och örter. Servera med gulbetspeston.

6

Gulbetspesto: Skär gulbetorna i mindre bitar. Hacka mandel och vitlök. Mixa alla ingredienser och smaka av med salt och peppar.


Kommentar:
Små spett är ett praktiskt sätt att servera kött på en buffé. Grilla spetten i god tid. Låt dem därefter marinera i en smakrik marinad av örter, vitlök och citron.

Scroll to Top