RECEPT FRÅN HJ

Marias goda kycklingpaj (av Maria i Linköping)

Den här pajen fick jag av min mamma första gången. Hon hade lagat den när jag fyllde 30 år. Det serverades andra pajer också men den här pajen tog slut först. Den smälter i munnen, så god är den.

Okänd
0 portioner

Du behöver

    Fyllning:

  • 1 st kyckling grillad
  • 1 pkt bacon
  • 1/2-1 st purjolök
  • 2 dl crème fraîche
  • 1 st creme bonjour vitlöksost
  • 3 dl vispgrädde
  • Pajdeg:

  • 3.5 dl vetemjöl
  • 150 g smör
  • 2 msk kallt vatten
  • 1 st ägg till pensling
  • 0.5 tsk salt
  • Det här behövs till 4-6 personer:

Gör så här

1
Börja med pajdegen. Finfördela smöret i mjölet och tillsätt vattnet. Arbeta snabbt ihop till en deg.
2
Tryck ut degen i en pajform, ca 25 cm i diameter. Nagga degen och låt den stå svalt 20-30 min. Vispa upp ägget och pensla skalet innan du förgräddar det. 3 värm ugnen till 200 grader, förgrädda pajskalet 10-15 min.
3
Prova byta ut en del av vetemjölet mot något smakrikt mjöl, till exempel grahamsmjöl, dinkelmjöl eller skrädmjöl.
4
Gör fyllningen: Skölj purjolöken och skär i små bitar, ta bort köttet från kycklingen och tärna köttet. Klipp baconet smått, med tex en sax. Stek baconbitarna i en teflonpanna tills de är lagom stekta, ej för hårt stekt. Ta bort baconbitarna, och tillsätt purjolöken. Använd baconfettet, när du bryner purjolöken lätt i stekpannan. Tillsätt baconbitarna, kycklingen, grädden, crème fraichen och vitlöksosten. Låt koka tills vitlöksosten smält.
5
Stäng av spisplattan, lägg fyllningen i pajskalet, strö över gratängosten. Gratinera i nedre delen av ugnen tills konsistensen av fyllningen känns lagom och osten fått fin färg.

Recept