Marängtårta till Mors dag
Fluffig vispgrädde, fin kräm och frasig marängbotten smaksatt med choklad. Kan det bli bättre? Den här tårtan går att förbereda i god tid. Vid serveringen lägger du ihop den och toppar med vispgrädde och söta jordgubbar.
Av Kerstin Svensson. Foto: Olof Abrahamsson
Du behöver
- 6 st äggvitor
- 3 dl strösocker
- 2 msk kakao
- 2 tsk majsstärkelse
- 6 st äggulor
- 1,5 dl strösocker
- 4 dl vispgrädde
- 1,5 msk majsstärkelse
- 100 g smör
- 4 dl vispgrädde
- jordgubbar
- ätliga blommor, blad av mynta, citronmeliss eller citronverbena citronmeliss
Fyllning:
Garnera med:
Ugn: 150°
Gör så här
Botten: Vispa äggvitorna till hårt skum. Blanda socker, kakao och majsstärkelse och tillsätt lite i taget under vispning. Fortsätt vispa till en hård maräng.
Rita upp tre rundlar på bakplåtspapper, 24 cm i diameter. Bred ut marängen i rundlarna. Grädda i 1 timme och 30 minuter. Stäng av ugnen och låt marängen stå kvar i ugnen tills den svalnat.
Fyllning: Vispa ihop äggulor, socker, majsstärkelse och grädde i en kastrull. Värm under omrörning tills krämen tjocknar. Ta krämen av värmen och rör i smöret i klickar. Låt krämen kallna i kylskåp, tar ett par timmar.
Vispa grädden och skiva jordgubbarna. Lägg samman tårtan med kräm, grädde och jordgubbar. Toppa med vispad grädde och jordgubbar. Garnera med citronmeliss.
Tips! Det är viktigt att ingen gula kommer med äggvitorna för då går det inte att vispa den till maräng.