Mandeltårta med jordgubbscurd
Av Kerstin Svensson. Foto: Olof Abrahamsson
Du behöver
- 400 g mandelmassa
- 4 st äggvitor
- 150 g jordgubbar
- 1 msk pressad limesaft
- strösocker 0,5 dl + 0,5 dl
- 3 st äggulor
- 100 g smör
- 2 dl vispgrädde
- jordgubbar
- riven choklad
Jordgubbscurd:
Garnera med:
Ugn: 175°
Gör så här
Riv mandelmassan fint. Vispa upp äggvitorna lätt i en skål. Blanda i mandelmassan och rör till en jämn smet.
Häll smeten i en smord form med löstagbar kant, 24 cm i diameter. Grädda mitt i ugnen i 15 minuter. Låt kallna.
Rensa och skiva jordgubbarna. Lägg dem i en kastrull med limesaft och 1/2 dl socker och koka upp. Koka i 5 minuter. Mixa bären till en puré. Låt svalna. Vispa äggulor och 1/2 dl socker pösigt. Rör ner de mixade jordgubbarna. Värm i en kastrull under omrörning tills krämen tjocknar. Ta av värmen och vispa i rumsvarmt smör i klickar. Låt curden kallna i kyl, gärna över natten.
Bred curden på kakan. Toppa med vispad grädde, jordgubbar och choklad.