Mandelsnurror

Du behöver 50 g jäst 150 g smör 1 dl vispgrädde 2 dl mjölk 0.75 dl strösocker 0.5 tsk salt 1 st ägg 10 dl...

Du behöver

  • 50 g jäst
  • 150 g smör
  • 1 dl vispgrädde
  • 2 dl mjölk
  • 0.75 dl strösocker
  • 0.5 tsk salt
  • 1 st ägg
  • 10 dl vetemjöl

Fyllning:

150 g mandelmassa
2 msk vispgrädde
50 g smör
2 msk snabbmarsanpulver
1 msk kanel

Pensling:

ägg
strösocker

Ugn: 250°

Gör så här

1
Smula ner jästen i en skål. Smält smöret i en kastrull och tillsätt grädde och mjölk, och värm till 37°. Häll lite av degspadet över jästen och rör tills

2
jästen lösts upp.

3
Tillsätt resten av degspadet, socker, salt, ägg och det mesta av mjölet och arbeta degen smidig. Låt jäsa övertäckt i 30 minuter.

4
Fyllning: Riv mandelmassan och rör den smidig med grädde och rumsvarmt smör. Blanda i Marsanpulver och kanel.

5
Ta upp degen på mjölat bakbord och kavla ut till en 1 cm tjock platta, ca 55×30 cm. Bred på fyllning och vik degen dubbel.

6
Skär degen 2 cm breda remsor och snurra dem. Vrid ihop till en knut och lägg snurrorna på en plåt med bakplåtspapper.

7
Låt jäsa övertäckta i 30 minuter. Pensla med uppvispat ägg och strö på socker. Grädda mitt i ugnen i 8–10 minuter.

Scroll to Top