RECEPT FRÅN HJ

Mandelmusslor med grädde och hallonsylt

Foto: Karin Mönefors

Okänd
40 stycken

Du behöver

  • 2 dl sötmandel
  • 5 st bittermandel eller 1 krm bittermandelarom
  • 1.5 dl strösocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 200 g smör
  • 1 st ägg
  • 4 dl vetemjöl
  • Till formarna:

  • smör
  • Servera med:

  • Vispad grädde
  • hallonsylt eller annan sylt
  • Ugn: 175º

Gör så här

1
Smörj mandelformarna med smält smör. Skålla mandeln. Lägg mandel, bit-termandel, socker och vaniljsocker i skålen till matberedaren med kniven monte-rad och kör till ett mjöl.
2
Tillsätt smör i bitar, ägg och mjöl och kör tills det bildas en degboll. Ta upp de-gen, lägg den i en plastpåse och låt den vila i minst 1 timme i kylskåpet, gärna längre.
3
Rulla ut degen till en längd och dela den i 40 bitar. Tryck ut degbitarna i de smorda mandelformarna med mjölade tummar. Skär kanterna jämna med en skal-kniv. Låt formarna vila 15 minuter i kylen innan de gräddas mitt i ugnen, i ca 12 minuter.
4
Låt formarna svalna så att du kan ta i dem. Vänd formarna och knacka på un-dersidan med skaftet till en trägaffel. Kläm försiktigt på formarnas kanter, så lossar de lättare. Låt mandelmusslorna kallna på ett galler. Förvaras i burk med tät-slutande lock. Fyll mandelmusslorna med vispad grädde och hallonsylt strax före servering.

Recept