Du behöver
- 2 dl sötmandel
- 5 st bittermandel eller 1 krm bittermandelarom
- 1.5 dl strösocker
- 2 tsk vaniljsocker
- 200 g smör
- 1 st ägg
- 4 dl vetemjöl
Till formarna:
smör
Servera med:
Vispad grädde
hallonsylt eller annan sylt
Ugn: 175º
Gör så här
1
Smörj mandelformarna med smält smör. Skålla mandeln. Lägg mandel, bit-termandel, socker och vaniljsocker i skålen till matberedaren med kniven monte-rad och kör till ett mjöl.
2
Tillsätt smör i bitar, ägg och mjöl och kör tills det bildas en degboll. Ta upp de-gen, lägg den i en plastpåse och låt den vila i minst 1 timme i kylskåpet, gärna längre.
3
Rulla ut degen till en längd och dela den i 40 bitar. Tryck ut degbitarna i de smorda mandelformarna med mjölade tummar. Skär kanterna jämna med en skal-kniv. Låt formarna vila 15 minuter i kylen innan de gräddas mitt i ugnen, i ca 12 minuter.
4
Låt formarna svalna så att du kan ta i dem. Vänd formarna och knacka på un-dersidan med skaftet till en trägaffel. Kläm försiktigt på formarnas kanter, så lossar de lättare. Låt mandelmusslorna kallna på ett galler. Förvaras i burk med tät-slutande lock. Fyll mandelmusslorna med vispad grädde och hallonsylt strax före servering.