40 stycken
Du behöver
- 1 ½ dl sötmandel
- 200 g rumsvarmt smör
- 2 dl strösocker
- 1 äggula
- 5 ½ dl vetemjöl
- smält smör
Apelsincurd
1 dl pressad apelsinsaft
2 msk pressad citronsaft
2 msk finrivet apelsinskal
1.5 dl strösocker
4 äggulor
75 g smör
Servera med
Vispad grädde
Ugn: 200º
Gör så här
Skålla, skala och mal mandeln. Rör ihop smör och socker. Tillsätt mandel, äggula och 5 dl av mjölet, arbeta ihop till en deg.
Tillsätt resten av mjölet. Låt vila svalt i 1 timme.
Pensla formar med smält smör och tryck ut deg i dem. Grädda strax under mitten av ugnen i ca 10 minuter. Passa noga. Låt svalna något innan de stjälps upp.
Koka upp apelsinsaft, citronsaft, apelsinskal och socker. Vispa upp äggulorna i en skål, häll över saften under omrörning. Häll tillbaka i kastrullen och värm under omrörning tills krämen tjocknar.
Ta kastrullen av värmen och tillsätt smöret i bitar. Rör om tills det smält. Låt kallna. Servera i mandelmusslorna och toppa med en klick grädde.