RECEPT FRÅN HJ

Mandelkaka med frukt

En saftig kaka som smakar bra efter maten med en kopp gott kaffe till.

Foto: Hans-Ove Ohlsson

Okänd
0 portioner

Du behöver

  • 300 g mandelmassa
  • 100 g smör eller margarin
  • 3 st ägg
  • 1.5 dl vetemjöl
  • 0.5 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker
  • plommon eller äpplen
  • florsocker
  • Ugn: 175°

    Det här behövs för ca 10 bitar:

Gör så här

1
Riv mandelmassan grovt. Tillsätt matfettet och rör samman det. Tillsätt äggen ett och ett under fortsatt kraftig omrörning.
2
Blanda samman vetemjölet med bakpulver och vaniljsocker. Rör ner det i smeten och fortsätt röra tills smeten är jämn.
3
Klicka ner smeten i en smord och bröad form, ca 24 cm i diameter, gärna med löstagbar kant.
4
Skala och kärna ur frukten. Skär den i tärningar. Strö frukten över kakan.
5
Grädda mitt i ugnen ca 35-45 minuter eller tills kakan känns torr och har fin färg.
6
Låt kakan svalna lite innan den stjälps upp och får kallna. Sikta över lite florsocker strax före serveringen.
7
Bjud gärna lite vispad grädde smaksatt med lite likör till kakan.

Recept