RECEPT FRÅN HJ

Mandelfylld briochelängd med glasyr

Lyxig, nötig briochelängd som du förbereder dagen innan, nattjäser och bakar ut på morgonen.

Av . Foto: Karin Mönefors

Okänd
10 bitar

Du behöver

  • 4 st ägg
  • 0.25 pkt jäst
  • 0.5 dl strösocker
  • 0.5 tsk salt
  • 5.5 dl vetemjöl
  • 125 g rumsvarmt smör
  • Fyllning

  • 50 g rumsvarmt smör
  • 0.5 dl hackade pistaschnötter
  • 50 g mandelmassa
  • Glasyr och garnering

  • 2 dl florsocker
  • 1 msk vatten
  • 1 msk mandellikör
  • 2 msk hackade pistaschnötter
  • Ugn: 200°

Gör så här

1

Vispa äggen. Tillsätt jäst, socker, salt och mjöl. Arbeta ihop till en deg.

2

Klicka i smöret, lite i taget, och arbeta in i den kladdiga degen i ca 10 minuter. Plasta bunken och ställ i kylen ca 12 timmar.

3

Ta upp degen på mjölat bakbord. Kavla ut en rektangel, ca 30 x 40 cm.

4

Fyllning: Mixa smör, pistaschnötter och mandelmassa och bred ut över degen. Rulla ihop degen från kort­sidan.

5

Skär ett längsgående snitt rakt igenom degen, men låt den hänga ihop i ena änden. Vrid ut insidan och snurra längderna om varandra. Fäst dem under degen.

6

Lägg över i en avlång bakform, 2 liter, med bakplåtspapper. Jäs under bakduk i ca 45 minuter.

7

Grädda i nedre delen av ugnen i ca 25 minuter. Låt svalna under bakduk.

8

Glasyr och garnering: Blanda florsocker, vatten och mandellikör till en slät glasyr. Ringla den över längden. Strö över pistaschnötterna och låt stelna. Skär i skivor vid servering.


Kommentar:
Förbered dagen innan. Degen ska jäsa ca 12 timmar i kylen.

Recept