Du behöver
- 4 st ägg
- 0.25 pkt jäst
- 0.5 dl strösocker
- 0.5 tsk salt
- 5.5 dl vetemjöl
- 125 g rumsvarmt smör
Fyllning
50 g rumsvarmt smör
0.5 dl hackade pistaschnötter
50 g mandelmassa
Glasyr och garnering
2 dl florsocker
1 msk vatten
1 msk mandellikör
2 msk hackade pistaschnötter
Ugn: 200°
Gör så här
Vispa äggen. Tillsätt jäst, socker, salt och mjöl. Arbeta ihop till en deg.
Klicka i smöret, lite i taget, och arbeta in i den kladdiga degen i ca 10 minuter. Plasta bunken och ställ i kylen ca 12 timmar.
Ta upp degen på mjölat bakbord. Kavla ut en rektangel, ca 30 x 40 cm.
Fyllning: Mixa smör, pistaschnötter och mandelmassa och bred ut över degen. Rulla ihop degen från kortsidan.
Skär ett längsgående snitt rakt igenom degen, men låt den hänga ihop i ena änden. Vrid ut insidan och snurra längderna om varandra. Fäst dem under degen.
Lägg över i en avlång bakform, 2 liter, med bakplåtspapper. Jäs under bakduk i ca 45 minuter.
Grädda i nedre delen av ugnen i ca 25 minuter. Låt svalna under bakduk.
Glasyr och garnering: Blanda florsocker, vatten och mandellikör till en slät glasyr. Ringla den över längden. Strö över pistaschnötterna och låt stelna. Skär i skivor vid servering.
Förbered dagen innan. Degen ska jäsa ca 12 timmar i kylen.