Du behöver
Dag 1:
1.5 dl mjöl
1 dl vatten 37
1 tsk strösocker
Dag 3:
1.5 dl mjöl
1 dl vatten 37
Dag 4:
1 dl mjöl
1 dl vatten 37
Grundsurdeg med vetemjöl eller rågmjöl
Gör så här
1
Dag 1: Blanda mjöl, vatten och socker i en skål och vispa om. Täck skålen med plastfolie eller en fuktig duk och låt stå i rumstemperatur i 2 dygn. En frisk, syrlig doft ska kännas när du luktar på surdegen.
2
Dag 2: Tillsätt mjöl och vatten och vispa om i skålen. Täck över och låt stå ett dygn.
3
Dag 4: Surdegen är klar. Använd så mycket du behöver, fyll sedan på med mjöl och vatten och förvara i en glasburk med tättslutande lock i kylen. Mata surdegen med ny näring i form av mjöl och vatten varje vecka enligt dag 4.
Surdegen förvaras i kyl när den är klar, lämpligast i en glasburk med tättslutande lock. Därefter matas den varje vecka med nytt vatten och mjöl för att hållas vid liv. När det blir för mycket i burken, ge bort en del eller frys in i fryspåse