Du behöver
- 2 st ägg
- 1.5 dl strösocker
- 2 st ekologiska citroner rivet skal
- 1 st ekologisk apelsin rivet skal
- 0.5 dl pressad apelsinsaft
- 150 g kvarg 0,3 % fett
- 1 dl mild olivolja
- 1.5 dl vetemjöl
- 1 dl fullkornsvetemjöl
- 1.5 tsk bakpulver
- 0.5 dl blåa vallmofrön
Frosting
25 g rumstempererat fast växtbaserat matfett 70–80 % fett
1 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
2 st ekologiska citroner rivet skal
50 g mager cream cheese
1 msk blåa vallmofrön
Till formen
olivolja
ströbröd
Ugn: 175° (150° varmluft)
Gör så här
Smörj och bröa en rund form med löstagbar kant som mäter cirka 24 cm i diameter.
Vispa ägg och socker pösigt med elvisp. Blanda skal av citrusfrukterna med apelsinsaft, kvarg och olja och tillsätt dem.
Blanda alla torra ingredienser och vänd i. Fördela smeten i formen.
Grädda mitt i ugnen cirka 30 minuter. Känn med sticka så att kakan är torr i mitten.
Frosting: Rör samman matfettet med florsocker och tillsätt resten av ingredienserna, utom vallmofröna. Vispa till en slät frosting. Bred den över kakan och garnera med vallmofrön.
Receptet är hämtat ur Mai-Lis Hellénius bok “Ta en kaka till!” (Holm & Holm Books/Tukan Förlag)