RECEPT FRÅN HJ

Lisas vallmokaka

Lisas vallmokaka har frisk smak av citron. Förutom höga halter av C-vitamin innehåller citroner många andra ämnen med positiva hälsoeffekter.

Av . Foto: ULRIKA EKBLOM

Tillagningstid: 60 minuter
12 bitar

Du behöver

  • 2 st ägg
  • 1.5 dl strösocker
  • 2 st ekologiska citroner rivet skal
  • 1 st ekologisk apelsin rivet skal
  • 0.5 dl pressad apelsinsaft
  • 150 g kvarg 0,3 % fett
  • 1 dl mild olivolja
  • 1.5 dl vetemjöl
  • 1 dl fullkornsvetemjöl
  • 1.5 tsk bakpulver
  • 0.5 dl blåa vallmofrön
  • Frosting

  • 25 g rumstempererat fast växtbaserat matfett 70–80 % fett
  • 1 dl florsocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 st ekologiska citroner rivet skal
  • 50 g mager cream cheese
  • 1 msk blåa vallmofrön
  • Till formen

  • olivolja
  • ströbröd
  • Ugn: 175° (150° varmluft)

Gör så här

1

Smörj och bröa en rund form med löstagbar kant som mäter cirka 24 cm i diameter.

2

Vispa ägg och socker pösigt med elvisp. Blanda skal av citrusfrukterna med apelsinsaft, kvarg och olja och tillsätt dem.

3

Blanda alla torra ingredienser och vänd i. Fördela smeten i formen.

4

Grädda mitt i ugnen cirka 30 minuter. Känn med sticka så att kakan är torr i mitten.

5

Frosting: Rör samman matfettet med florsocker och tillsätt resten av ingredienserna, utom vallmofröna. Vispa till en slät frosting. Bred den över kakan och garnera med vallmofrön.


Kommentar:
Receptet är hämtat ur Mai-Lis Hellénius bok "Ta en kaka till!" (Holm & Holm Books/Tukan Förlag)

Recept