Lingonpaj med kanderade mandlar

Du behöver Pajdeg: 2.75 dl vetemjöl 0.5 dl rörsocker 1 dl mandelmjöl 125 g smör 1.5 msk vatten Fyllning: 1 burk sötad kondenserad mjölk 397...

Du behöver

Pajdeg:

2.75 dl vetemjöl
0.5 dl rörsocker
1 dl mandelmjöl
125 g smör
1.5 msk vatten

Fyllning:

1 burk sötad kondenserad mjölk 397 g
1 dl matlagningsgrädde
4 st ägg
2 tsk ingefära riven
3 dl lingon

Garnera med:

kanderade mandlar se recept i kommentarsfältet
mynta eller citronmeliss

Servera med:

2 dl vispgrädde
0.5 tsk vaniljsocker

Ugn: 225°

Gör så här

1

Pajdeg: Mixa vetemjöl, rörsocker, mandelmjöl och smör i bitar i skålen till matberedaren med kniven monterad. Tillsätt vatten och mixa degen till en boll.

2

Tryck ut pajdegen i en pajform med löstagbar kant, ca 23 cm i diameter. Plasta formen och ställ i kylen 30 minuter. Nagga pajbotten med en gaffel och förgrädda pajskalet i mitten av ugnen, ca 10 minuter.

3

Fyllning: Vispa samman kondenserad mjölk, grädde, ägg och ingefära i en bunke. Blanda ner lingonen och häll smeten i pajskalet. Grädda i nedre delen av ugnen, ca 25 minuter. Låt pajen svalna. Servera med vispad grädde smaksatt med vaniljsocker.


Kommentar:
Kanderade mandlar: Smält 1 dl ekologiskt rörsocker i en stekpanna på medelvärme. Rör inte om, utan skaka pannan lätt, så att sockret rör sig runt och smälter jämnt. När allt socker är smält rörs 50 g skållade mandlar ner. Tillsätt 2 tsk smör och rör om tills det smält. Häll upp på ett bakplåtspapper och separera mandlarna med en gaffel. Låt dem kallna. Hacka mandlarna grovt.

Scroll to Top