RECEPT FRÅN HJ

Linfröbullar

Bullarna brukar mina barn kalla för "bantarbullar", men även de som inte bantar tycker om dem. Bullarna blir fiberrrika med ett gott tuggmotstånd av linfröna.

Foto: Kent Jardhammar

Okänd
20 stycken

Du behöver

  • 0.5 dl linfrö
  • 5 dl vatten
  • 50 g jäst
  • 2 msk olja
  • 1 tsk socker
  • 1 tsk salt
  • 7 dl grahamsmjöl
  • vetemjöl ca 4 dl
  • Ugn: 225°

Gör så här

1
Koka linfröna i vattnet under lock i ca 5 minuter. Låt det sedan svalna till ca 37 grader. Smula i jästen och rör tills den har löst sig.
2
Tillsätt olja, salt, grahamsmjöl och nästan allt vetemjölet. Arbeta degen väl och låt den jäsa i ca 30 minuter.
3
Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den väl. Dela den i 20 bitar som formas till runda bullar.
4
Lägg bullarna på bakpappersklädd plåt. Jäs ca 30 minuter. Grädda mitt i ugnen i ca 12 minuter. Låt bröden kallna på galler under bakduk.

Tips! Olja tillsätter man degen för att brödet inte ska smula och socker för att jäseffekten blir större. Både olja och socker kan uteslutas.

Recept