Laxtournedos med smörfräst spenat och örthollandaise

Du behöver 4 bitar laxfilé med skinn à 150 g bindgarn Lag: 10 dl vatten 1 msk salt 1 st lagerblad 10 st vitpepparkorn 10...

Du behöver

  • 4 bitar laxfilé med skinn à 150 g
  • bindgarn

Lag:

10 dl vatten
1 msk salt
1 st lagerblad
10 st vitpepparkorn
10 cm purjolök
1 st morot
2 st dillstjälkar

Örthollandaisesås:

200 g smör
4 msk vitt vin torrt
2 st persiljestjälkar
5 st vitpepparkorn
4 st äggulor
1 msk pressad citronsaft
vitpeppar, salt
2 msk gräslök skivad
1 msk hackad dill

Smörfräst spenat:

200 g spenat
2 msk smör
salt

Servera med:

kokt potatis

Garnera med:

citronklyftor
dill

Gör så här

1

Lag: Blanda vatten, salt, lagerblad, pepparkorn, purjolök, morot och dillstjälkar i en kastrull och koka under lock, 10 minuter.

2

Skär loss skinnet från laxbitarna till 2/3 med början från slaksidan Rulla ihop laxköttet från slaksidan mot den tjockare ryggdelen och täck med skinnet runt om. Bind ihop med bindgarn till en tournedos. Lägg ner laxen i lagen, som ska täcka fisken. Sjud på svag värme under lock, 3–4 minuter. Ta upp laxen ur lagen och lossa bindgarnet innan serveringen.

3

Örthollandaisesås:  Smält smöret i en kastrull och ställ det åt sidan. Koka vin, persiljestjälkar och krossade pepparkorn tills hälften av vinet återstår. Sila över i en rostfri skål. Tillsätt äggulorna och vispa upp. Fortsätt vispa över sjudande vattenbad till en fluffig kräm. Tillsätt det smälta smöret droppvis under ständig vispning tills såsen blir tjock. Häll bort bottensatsen från smöret. Smaka av med citronsaft, salt och peppar. Vid servering, tillsätt gräslök och dill.

4

Fräs spenaten mjuk under omrörning i en gryta med smör. Salta. Servera med kokt potatis och citronklyftor. Garnera med dill.

Scroll to Top