Laxtårta med löjrom och kräftstjärtar

En vacker och läcker smörgåstårta passar att servera när man vill bjuda riktigt festligt, till exempel under nyårshelgen.

Du behöver

  • 10 skiva landgångsbröd
  • 1 st bakform ca 23 cm i diameter

Fyllning:

2 dl crème fraîche 34%, hårt vispad
1 dl lättmajonnäs
2 msk tomatpuré
300 g lax hackad
4 st ägg kokta och hackade
0.5 dl dill hackad
citronsaft
salt peppar

Citronkräm:

300 g färskost t ex philadelphia
1 dl grädde vispad
1 dl lättmajonnäs
1 st citron rivet skal
0.5 tsk sambal oelek
salt svartpeppar

Dekoration:

1 st kräftstjärtar burk med dillsmak
50 g löjrom
50 g ärtskott
150 g grön minisparris kokt
1 st gurka i sneda tunna skivor

Det här behövs:

Gör så här

1
Kantskär bröden och skär dem lika breda som bakformen är hög. Lägg dem på ett smörpapper.

2
Blanda samman lax, ägg, crème fraiche, lättmajonnäs, tomatpuré, dill och citronsaft. Smaka av med salt och peppar. Bred fyllningen på alla brödskivorna. Börja med att rulla ihop den första till en rulltårtsbit som läggs i mitten på bakformen. Lägg sedan de andra bröden runt den första biten och bygg på inifrån och ut, så att det blir som ett stort hjul.

3
Blanda färskost, grädde, majonnäs, citronskal och sambal oelek till en kräm. Smaka av med salt och peppar. Stjälp upp tårtan på ett uppläggningsfat och bred krämen över.

4
Dekorera med löjrom och avrunna kräftstjärtar i mitten. Skär av sparrisen och lägg den och ärtskott runt kanten. Fäst tunna gurkskivor runt om tårtan. Plasta tårtan och ställ in den i kylen till serveringen.

Scroll to Top