Laxspett med risotto

Du behöver 1 st schalottenlök 2 msk olivolja 4 dl avorioris 1 dl vitt vin 8 dl hönsbuljong 2 dl parmesanost riven 200 g champinjoner...

Du behöver

  • 1 st schalottenlök
  • 2 msk olivolja
  • 4 dl avorioris
  • 1 dl vitt vin
  • 8 dl hönsbuljong
  • 2 dl parmesanost riven
  • 200 g champinjoner
  • 250 g grön sparris
  • 1 msk smör eller margarin
  • 200 g skalade räkor 500 g oskalad vikt
  • 500 g laxfilé
  • salt och peppar
  • 1 st citron pressad citronsaft

Ugn: 225°

Gör så här

1
Skala och hacka löken fint och fräs i en kastrull med olja ett par minuter. Tillsätt ris och fräs det tills det är blankt. Tillsätt vinet.

2
Koka upp buljongen och späd riset med buljongen, lite i taget. Rör ofta och späd med mer buljong efterhand som den kokat in. Total koktid är ca 20 minuter. Rör i osten och smaka av med salt och peppar.

3
Skiva svampen, bryt bort den nedersta delen av sparrisen och skär resten i bitar. Fräs svamp och sparris i en stekpanna med smör. Krydda med salt och peppar och rör i skalade räkor.

4
Skär laxen i bitar och trä upp på spett. Krydda med salt och peppar och tillaga i ugn i 10 minuter. Droppa över citron efter smak.

Scroll to Top