Du behöver
- 250 g smör
- 5 dl vetemjöl
- 1 dl grahamsmjöl
- 1 dl vatten
- 1 st purjolök
- 2 msk smör
- 200 g färsk spenat
- 1 st citron rivet skal
- 10 st soltorkade tomater
- 3 dl riven ost
- 250 g kallrökt lax
- 5 st ägg
- 3 dl mjölk
- 1 dl vispgrädde
- salt och peppar
- citron
- dill
Pajdeg:
Fyllning:
Äggstanning:
Garnera med:
Ugn: 200°
Gör så här
1
Pajdeg: Hacka ihop smör, vetemjöl och grahamsmjöl till en grynig massa. Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop till en deg. Kavla ut degen och lägg den i en form, 35x25 cm, klädd med bakplåtspapper. Nagga degen. Låt formen stå i kylen, 30 minuter. Förgrädda pajskalet, 10 minuter.
2
Fyllning: Skölj och skiva purjolöken och fräs den i en stekpanna med smör. Tillsätt spenaten och fräs tills den är mjuk. Blanda i citronskal och strimlade tomater. Strö osten i pajskalet. Lägg spenatfräset i pajformen. Strimla laxen och lägg den ovanpå.
3
Äggstanning: Vispa samman ägg, mjölk, grädde, salt och peppar, och häll i formen. Grädda mitt i ugnen tills äggstanningen stelnat, 30–40 minuter. Skär upp pajen i rutor och garnera med citron och dill.