RECEPT FRÅN HJ

Laxmousse III

Lax är en riktig midsommarfisk! Vill du servera den som en mousse kan du förbereda den ett par dagar innan den ska ätas.

Foto: Kent Jardhammar

Okänd
0 portioner

Du behöver

    1 kg färsk eller fryst lax

    per l vatten:

  • 3 tsk salt + 5 vitpepparkorn + 5 kryddpepparkorn + dillstjälkar
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 dl crème fraîche gärna lätt
  • 1.5 dl majonnäs gärna lätt
  • 2 msk chilisås
  • 0.5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 krm paprikapulver
  • 1 dl hackad dill
  • 8 st vatten blad gelatin blötlagda i kallt
  • Garnering:

  • 200 g kallrökt lax
  • dill
  • Det här behövs för 5-6 port:

Gör så här

1
Koka laxen i vatten med kryddorna, 10-15 minuter, beroende på laxens tjocklek. Låt den kallna i spadet. Rensa laxen och dela den i mindre bitar.
2
Vispa grädden till skum och blanda med crème fraiche, majonnäs, chilisås, kryddor och dill.
3
Krama ur gelatinet och smält det på svag värme under omrörning. Låt det svalna och häll det i smeten under omrörning.
4
Blanda till sist ner laxen. Häll smeten i en form och låt den stå kallt att stelna ett par timmar eller över natten.
5
Stjälp upp moussen och garnera den med kallrökt lax och dill. Servera med kokt färskpotatis, kokt sparris och en god sås.

Recept