Du behöver
- 2 msk smör eller margarin
- 800 g potatis
- 1 dl vitt vin
- 1 dl vatten
- 1 msk fiskfond
- salt peppar
- 2 st salladslökar
- 150 g färskost
- 3 msk hackad dill
- 700 g laxfilé utan skinn
- 250 g sparris
- 2 dl vispgrädde
- 1 st citron pressad saft
Ugn: 200°
Gör så här
1
Klicka i smöret i grytan. Skala och skiva potatisen i tjocka skivor och täck bottnen med potatisen.
2
Häll på vin, vatten, fond och krydda med salt och peppar. Skiva sal-ladslöken fint och strö över.
3
Rör ihop dill och färskost och bred på laxen. Lägg laxen i grytan och sätt på locket. Ställ in grytan i kall ugn, sätt på ugnen och tillaga i 45 minuter.
4
Koka sparrisen mjuk i saltat vatten. Ta upp sparrisen och spara 2 dl av vattnet. Mixa sparrisen med kokvattnet.
5
Häll tillbaks den mixade sparrisen i kastrullen och tillsätt grädden. Koka upp och smaka av med salt, peppar och pressad citron och servera till laxen.